Nejstarší oborou k lesnímu hrádku

Výlet pohádkovými lesy a zámeckou oborou až k hrádku Roštejn čeká poutníka, který se vydá do severovýchodní části Jihlavských vrchů.

Hluboké lesy s letitými stopami kulturní činnosti člověka, to vše v členitém terénu s prudkými svahy, čistými potoky, malými políčky s remízky i vyhlídkovými místy v podobě nejvyšších vrchů.

Koho takové scenérie lákají a chce okusit chuť pravé Vysočiny, neprohloupí, pokud začne svůj výlet třeba v Hodicích na železniční trati mezi Kostelcem a Telčí.

Z železniční zastávky půjdeme po zelené turistické značce dva kilometry mírným stoupáním mezi poli až do lesa, nazývaného podle svého nejvyššího bodu Kratizna.

Po přibližně kilometrové cestě členitým starým smíšeným lesem přijdeme na rozcestí, kde se k naší trase připojí modrá značka od Třeště.

Po okraji lesa překročíme silnici mezi Růženou a Třešticí a po chvíli se lesní cestou přiblížíme k hranici historické roštejnské lovecké obory. Na tu dodnes upomínají místy dochované původní ručně lámané žulové sloupy.

Naučná stezka

Vznik obory sahá až do 16. století, čímž toto myslivecké zařízení patří mezi nejstarší na území České republiky. Nejvyšším bodem obory je Farský kopec s výškou 669 metrů nad mořem. Na území obory návštěvníci najdou také památkově chráněný dub, který podle znalců patrně pamatuje založení původní obory.

Pro návštěvníky je od hlavního vchodu připravena půlkilometrová naučná stezka.

Na území obory je možné za příznivých okolností vidět například daňky, muflony či divoká prasata. Správci do obory vysazují buky, duby, ale také plané jabloně a hrušně, jejichž plody má zvěř ráda. Nyní už se nacházíme na okraji rozlehlých Jihlavských vrchů, jejichž území bylo odedávna doménou lovců a lesníků. Proto je centrálním bodem území a jeho největší turistickou atrakcí lovecký hrádek Roštejn. Pozdně gotický hrad je na skalnatém vrchu v lesích u vsi Doupě. Vybudovali jej páni z Hradce v první polovině 14. století. O dvě století později nechal lesní hrad přestavět Zachariáš z Hradce na renesanční lovecký hrádek s přilehlou oborou. Posledními šlechtici, kteří hrádek vlastnili, byli Podstatští Lichtenštejnové. Nyní hrad spravuje jihlavské Muzeum Vysočiny.

Cesta k dnešní oblíbené turistické atrakci však nebyla pro Roštejn jednoduchá. V roce 1915 hrad vyhořel a jeho opravy začaly až v roce 1958. Pro veřejnost byl hrad otevřen v roce 1969.

Sedmiboká věž

Nejvíce na hradu upoutá gotická sedmiboká věž s vyhlídkou, která je vysoká pětačtyřicet metrů. V expozici jsou například renesanční fresky erbů v erbovním sále, nástěnná malba koně či rostlin. Uvnitř je řada expozic s tematikou etnografie, lovectví či třeba kamenictví.

Od Růžené nebo Doupí je hrad dobře přístupný po lesních asfaltových silničkách, přímo u něj je parkoviště.

Nyní je přes zimní měsíce hrad pro návštěvníky uzavřen, do další sezony tady ale chystají novou výstavu pro děti a rodiče. „Plánujeme ji na květen a červen, bude to výstava Z pohádky do pohádky. Půjde o ukázky kostýmů z různých pohádek, od Pyšné princezny až po moderní pohádkové příběhy,“ vysvětlila kastelánka Roštejna Zdena Vaníčková.

Letos na hradě opravili schodiště u vchodu, během příštího roku dozná modernizace také stávající sezonní hradní restaurace. Správci hradu plánují i opravy elektroinstalací, ty se však podle Vaníčkové dotknou komfortu návštěvníků jen nepatrně.

Stále oblíbenější je tato oblast Jihlavských vrchů i pro milovníky běžeckého lyžování. „Když je sníh, vede přes Roštejn udržovaná stopa z Hodic na Růženou a přes Roštejn dál na Řásnou,“ řekla Vaníčková.

Roštejn je také rozcestím značených cest, takže je možné se odtud vydat buď po žluté značce do vsi Doupě, po modré do Řídelova, nebo po zelené napříč Jihlavskými vrchy západním směrem k rozcestí u lovecké chaty Lovu zdar.

KUDY NA HRAD

* Hrad Roštejn je u lesní silničky mezi obcemi Doupě a Růžená, deset kilometrů severně od Telče.
* Pro nemotorizované návštěvníky jsou nejbližšími možnými místy dopravního spojení pět kilometrů vzdálené Hodice s vlakovou a autobusovou zastávkou.
* Shodně po dvou kilometrech je třeba dojít do Růžené, nebo do obce Doupě, kam však zajíždí jenom autobus.