Největší letadlo světa má kvůli pandemii napilno: ukrajinský antonov létá s čínskými respirátory

27. dubna: An-225 přepravil zdravotnický materiál do Německa.

27. dubna: An-225 přepravil zdravotnický materiál do Německa. Zdroj: Reuters

11. dubna: Antonov An-225 se připravuje na svůj první komerční let po modernizaci.
11. dubna: Antonov An-225 odlétá ze své základny,  kyjevského letiště Hostomel směr Čína.
14. dubna: An-225 nakládá v čínském Tchien-ťinu zásilku pro Polsko.
14. dubna: An-225 nakládá v čínském Tchien-ťinu zásilku pro Polsko.
14. dubna: první komerční zakázka  pro An-225 po modernizaci - ve Varšavě letadlo vyhlížela řada reportérů.
26
Fotogalerie

Po více než rok trvající odstávce se vrátil do provozu největší letoun na světě, Antonov An-225 Mriya. Návrat je to vskutku velkolepý – kvůli vlně objednávek od států, které potřebují kvůli pandemii koronaviru rychle zajistit dodávky velkého množství zdravotnického materiálu, se nákladní letoun v posledních týdnech prakticky nezastaví.

Letadlo označované přízviskem Mrija neboli Zázrak jeho provozovatel v minulém roce odstavil a důkladně modernizoval. V březnu letoun absolvoval dva zkušební lety a o měsíc později se vydal na první komerční let po dlouhé pauze. 11. dubna An-225 opustil svou základnu, kyjevské letiště Hostomel, aby v Číně naložil dodávku zdravotnického materiálu pro Polsko. Z města Tchien-ťin vyrazil o tři dny později a týž den dorazil do Varšavy se zásilkou obsahující sedm milionů respirátorů a stovky tisíc ochranných obleků a štítů.

Antonov při tom pokořil svůj vlastní dosavadní rekord. Letadlo, které obvykle přepravuje spíše mimořádně těžké náklady, totiž do Polska dovezlo více než tisíc metrů krychlových zboží. Vykládka trvala více než deset hodin.

O pět dní později už letadlo přistávalo s další zásilkou na letišti Valtry nedaleko Paříže. 23. dubna největší Antonov dovezl zdravotnický materiál na domovskou Ukrajinu, na letišti Hostomel jej vítal i prezident Volodymyr Zelenskyj. Přivítání od vysokých státních představitelů se letadlo dočkalo i jinde, na konci na něj na letišti v Lipsku čekala německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Na palubě bylo deset milionů ochranných masek.

Antonov se ale v Německu příliš dlouho nezdržel. Na konci uplynulého týdne dopravil zásilku zdravotnického materiálu do Kanady. Nyní je již letadlo zpět v čínském Tchien-ťinu.

Největší letadlo světa si může objednat i Česká republika. Stroj její k dispozici prostřednictvím programu SALIS Severoatlantické aliance. Česko už své rezervované kapacity v rámci tohoto programu během koronavirové krize využilo, zásoby zdravotnického materiálu do Česka přepravovaly o něco menší, ale stále velké transportní letouny An-124 Ruslan.

Letoun Antonov An-225 Mrija byl postaven v roce 1985. Jeho původním účelem byla přeprava sovětských raketoplánů Buran. Před rozpadem Sovětského svazu stihl vzniknout jediný letoun. Druhý prototyp nebyl nikdy dokončen, a ačkoliv se v minulosti opakovaně hovořilo o jeho dostavbě, dosud se tak nestalo.