Největší zájem o bydlení v ČR mají lidé z postsovětských republik

Pětiletá lhůta, která po vstupu Česka do Evropské unie bránila příslušníkům členských států ve volném nákupu nemovitostí s výjimkou pozemků, skončila. Přesto se zájemci o bydlení ze států Evropské unie do našich realitních kanceláří nehrnou.

„Často se na nás obracejí se žádostí o koupi bytu občané Slovenska a v poslední době hlavně občané bývalého Sovětského svazu, kteří početně obsadili náš projekt Krásná Hůrka v Praze-Stodůlkách,“ říká ředitel developerské společnosti SIDI CZECH REPUBLIC Martin Louda. Příčinu nezájmu rezidentů z ostatních zemí vidí především v probíhající finanční krizi a v cenách na českém trhu nemovitostí, které jsou v mnoha případech vyšší než u obdobných objektů ve Francii, Itálii nebo ve Španělsku.

#####Zájem o byty trvá, klienti se mění

Zatímco dříve kralovali na českém rezidentním trhu Irové, Nizozemci a Britové, dnes je ve větší míře nahradili Ukrajinci a Rusové. Potvrzuje to také obchodní ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský, přičemž dokládá svá slova grafy Českého statistického úřadu (ČSÚ) o vývoji počtu cizinců s trvalým a dlouhodobým pobytem. Poslední dobou se prý o bydlení v metropoli nejvíce zajímají Rusové. Cizinci v hlavním městě kupují byty k bydlení i k pronajímání. Méně zájemců je z Německa nebo Rakouska a téměř se mezi kupujícími neobjevují lidé ze Skandinávie. „V naší klientele jsou samozřejmě zastoupeni i klienti ze zemí bývalého Sovětského svazu. Jejich podíl na našich obchodech v posledních dvou letech výrazně posílil a aktuálně se pohybuje až na hranici 25 procent,“ říká Peter Višňovský. Tito klienti již většinou určitým způsobem v Praze fungují a obstojně vládnou českým jazykem. Koupi bytu (domu) financují z velké části vlastními prostředky, případně mají financování zajištěno ve své rodné zemi.

Z hlediska lokality jednoznačně preferují nemovitosti na levém břehu Vltavy - tedy Prahu 5 a 6. Parametry jako termín dokončení či výběr standardního vybavení jsou pro tyto klienty méně důležité, než je tomu u české klientely. Nárůst zaznamenává podle statistik ČSÚ pronájem i prodej nemovitostí. Pronájmy bytů preferují většinou manažeři a pracovníci poboček zahraničních společností, kteří se v Čechách neusazují natrvalo. Co se týče národnosti, nejčastěji si zde pronajímají byty Slováci, Ukrajinci, Rusové a Vietnamci. Zajímavé jsou rovněž průměrné výdaje na bydlení z příjmů domácností, kde se Česká republika nachází na 10. místě s necelými 22 procenty. Nejnákladnějším bydlením disponuje Švédsko s téměř 29 procenty, následováno Slovenskem, Dánskem a Finskem. Nejlevněji se naopak bydlí na Maltě, Kypru a v Portugalsku.

#####Vítězí dobrá adresa

Přestože má hlavní město Praha nepochybně své přednosti, hitem se stávají kromě nemovitostí v centru metropole také další historická, lázeňská či horská města. Nejčastěji to bývá Český Krumlov, Telč či Karlovy Vary. Movití cizinci mají zájem především o luxusní hotely a činžovní domy. „Přestože občané členských států EU již nemusejí kvůli koupi nemovitosti zakládat v Česku právnickou osobu, nezaznamenal jsem - ani po konzultacích se svými kolegy - žádnou významnou změnu v objemu prodaných nemovitostí,“ podotýká Martin Louda. Zahraniční klienti se podle jeho zkušeností zajímají spíše o levnější a menší byty v Praze. Pro klienty z bývalého Sovětského svazu jsou přitažlivé Vinohrady, Dejvice, Bubeneč nebo Stodůlky. „Mají-li o lokalitu zájem, nakoupí zpravidla více bytů v daném projektu a prodají je jiným zájemcům ze své země. Rusky mluvící klientela vyhledává nejvíce lokalitu Stodůlky, kde stavíme projekt Krásná Hůrka, bohatší zájemci směřují do Dejvic nebo na Vinohrady. Preferují lokality, ve kterých již bydlí jejich krajané,“ dodává Martin Louda.

#####Trvalý zájem východních států

Podle údajů ČSÚ byli k poslednímu dni roku 2008 nejčastěji zastoupeni v České republice občané Ukrajiny (131 965 osob) a Slovenska (76 034 osob). Dále následovala státní občanství: Vietnam (60 258 osob), Rusko (27 178 osob) a Polsko (21 710 osob). Většina z cizinců zde má zájem žít natrvalo, přijmout české zákony a zvyklosti, založit zde rodinu. Menší procento cizinců nakupuje nemovitost jako investici. Martin Louda však uvádí, že se situace postupně mění s tím, jak jsou cizinci v Čechách úspěšní. „U postsovětských klientů prozatím převládá to, že si pořizují byty pro vlastní potřebu, v menší míře jako investici. Ale časy se mění, přestože sem v tuto chvíli proudí spíše střední třída, která stojí především o kvalitní projekty střední cenové úrovně,“ vysvětluje Louda.

*

#####Kde a jaké nemovitosti cizinci nakupují v Česku

Slováci: nejčastěji si kupují byty v Praze a okolí, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně

Rusové: vysoká poptávka po luxusních bytech v Karlových Varech a okolí; v Praze se zajímají nejčastěji o vily v Dejvicích, na Břevnově a na Barrandově; byty pak kupují nejčastěji v lokalitách Stodůlky a Hůrka.

Britové: největší zájem je o Prahu, v posledním roce roste zájem i Brno a Ostravu; zajímají se o rodinné domky

Vietnamci: zajímají se o byty na pražských sídlištích a o byty na Plzeňsku, láká je i oblast Chomutovska a Železné Rudy

Američané: stále preferují Prahu a okolí, kupují si především rodinné domky

Nizozemci: oblast Jižních Čech, Krkonoš a Moravy; kupují si většinou byty a chalupy, ve kterých tráví dovolenou