Nejvýdělečnější českou technologickou firmou je Avast. Loni překonal i Seznam

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast Zdroj: Dalibor Dostal

Loňský rok byl pro českou bezpečnostní společnost Avast Software úspěšný. I když firma vlivem několika okolností zrušila svůj plánovaný vstup na newyorskou burzu, podařilo se jí opět vygenerovat solidní tržby a zisk. Avast i letos obhájil post největší tuzemské technologické společnosti a řadí se i mezi největší zdejší firmy vůbec. Vstup na burzu je navíc stále ve hře.

Tržby Avastu se v loňském roce usadily na necelých 2,1 miliardy korun, přičemž ještě v roce předchozím to byly 1,55 miliardy (tehdy společnost vyrostla zhruba o polovinu). Zisk pak překonal loňské výsledky Seznamu, když činil 1,082 miliardy korun.

Avast je ve svém podnikání velice efektivní – zatímco například srovnatelně velké firmy jako Seznam či AVG Technologies mají okolo tisícovky zaměstnanců, Avast jich zaměstnává něco k 3 stovkám. Firma dokáže velice levně obsloužit své zákazníky – na každého z nich padne ročně řádově pouze několik centů. Společnost zároveň prakticky neinvestuje do propagace a marketingu, protože více než 70 procent uživatelů se o produktech Avastu dozvědělo od svých známých.

Burza stále ve hře

Služby české společnosti po celém světě využívá už 190 milionů uživatelů, což je o 40 milionů více, než má na burze kótované AVG. Navyšovat počty zákazníků se Avastu daří díky takzvanému freemium modelu, kdy základní verzi nabízí zdarma a pokročilé funkce pak za peníze. Konverze těchto uživatelů je zajímavá a podle spoluzakladatele firmy Eduarda Kučery „je výsledkem rostoucí počet uživatelů, vzrůstající příjmy a zisk“.

Většina příjmů Avastu jde ze zahraničních trhů, zhruba pětina pak přichází také od partnerské smlouvy s Googlem. Právě na partnerech staví zejména konkurenční AVG, které kromě Googlu, Yahoo, Facebooku či Seznamu chystá smlouvy s novými technologickými obry.

Avast do budoucna počítá mimo jiné s růstem chytrých mobilních zařízení, na která vydává své bezpečnostní aplikace. Na tabletech a telefonech se firmě prozatím příliš vydělávat nedaří, postupně ale sbírá uživatele. Podobně to dělá například AVG, které buduje kritickou masu uživatelů a věří v silné propojování mezi více zařízeními. Mobilní antivirus Avastu pro Android má kolem 20 milionů instalací.

Pražská společnost se do mobilního světa a oblasti ochrany bezpečí na sociálních sítích dostává také přes akvizice. Letos v květnu koupila americký startup Secure.me, díky kterému získala především nástroje na ochranu profilu na Facebooku.

Obchodní úspěchy minulý rok Avast málem dovedly na burzu v New Yorku, zakladatelé firmy ale nakonec úpis akcií zrušili. Zmenšil se totiž zájem investorů, kteří v té době často prodělali na IPO AVG a navíc se na burze nedařilo ani velkým technologickým firmám jako Facebook či Groupon. Podle Eduarda Kučera a Pavla Baudiše nicméně vstup na burzu stále může přijít. Údajně čekají na ideální dobu tak, aby jedna akcie vynesla alespoň 10 dolarů. To by jejich společnost ocenilo na zhruba 850 milionů dolarů.

Kučera a Baudiš v Avastu drží každý zhruba 33,5 procenta akcií, zbytek pak za více než 100 milionů dolarů získal americký investiční fond Summit Partners. Vlastník Avastu je registrovaný v Nizozemsku, v Česku přesto firma každý rok daní k 300 milionům korun.