Někdejší lídři českého průmyslu na prodej

Podniky s bohatou historií, z nichž některé byly dříve vlajkovými loděmi českého průmyslu, se nyní prodávají v rámci insolvencí.

[file:9821:small:right]

Podle odborníků jsou takové prodeje trendem letošního roku a v porovnání s loňskem by měl jejich počet vzrůst o více než sto procent. Tento způsob prodeje je svým způsobem nejměkčí formou toho, jak může insolvenční proces dopadnout. Letos by se prodeje měly podle obchodního ředitele Naxosu a jednoho z předních odborníků na realitní trh Libora Nevšímala týkat řádově desítek podniků.

„Tento proces není likvidační, ale naopak pomáhá. Investor převezme rozpracovanou výrobu, zaměstnance, zákazníky a pokračuje v činnosti. Pokud si s sebou přinese dobré know-how, má již zakázkovou náplň, dokáže mimo jiné generovat větší profit a pracovat ekonomičtěji, může takový podnik zaznamenat vzestup,“ říká. Díky prodeji celého podniku je také podle jeho slov konkurz brzy u konce. V případě, kdy je podnik rozprodáván po částech, se může stát, že atraktivní aktiva jsou sice prodána rychle, ale vzhledem k aktivům, která si svého kupce hledají hůře, či si jej nenajdou vůbec, se konkurz prodlužuje. Navíc je také potřeba se vypořádat se zaměstnanci a zaplatit jim odstupné a řešit i další náležitosti spojené s ukončením činnosti podniku.

#####Někdy bývá rozprodej nejlepším řešením

#####Prodal se i český obchodní gigant

Majitelem historicky největšího vývozce investičních celků v České republice dříve známého v mnoha zemích světa pod jménem Škodaexport, jenž nyní nese název PA EXPORT, se stala česká firma Road Investments a. s., když na konci letošního února vyhrála výběrové řízení. Transakci realizoval Naxos. Prodej podniku PA EXPORT byl podle Libora Nevšímala ojedinělý svým rozsahem a různorodostí aktiv. „Šlo mimo jiné o atraktivní budovy v centru Prahy a pohledávky v nominální výši přes dvě miliardy korun. Prodej byl realizován takzvanou jedinou smlouvou podle insolvenčního zákona, a tak nový nabyvatel převzal ‚čistý‘ podnik bez dřívějších závazků s fungujícím provozem, zejména se zakázkami v Turecku a v Bangladéši,“ konstatuje. Na nového majitele čekají tradiční strojírenské podniky Metaz Týnec nad Sázavou či Severočeská armaturka Ústí nad Labem.

#####Spolupráce týmu odborníků

Příprava prodeje celého podniku vyžaduje podle Libora Nevšímala práci týmu odborníků, především na ekonomiku a právo. „Ti se musejí s případem seznámit, aby prodej byl precizně připraven a aby veškeré podklady, informace, které jsou potřebné pro rozhodování potenciálních investorů, jim byly kvalifikovaně sdělovány, takříkajíc na stříbrném podnosu. Pro obchodníky to znamená podrobně nahlédnout do problematiky a důkladně danému oboru porozumět. Neméně důležité pak je i to, aby při takovém prodeji došlo ke shodě mezi jednotlivými věřiteli,“ uvádí. Dodává, že novými majiteli prodávaných podniků by se pravděpodobně měli stát provozovatelé podobných výrob, případně některý z odběratelů.