Někdo to rád hořké

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Pivo pro kolonie - silněji chmelené a více alkoholické Čechům chutná. Přinejmenším těm, kteří se rozhodli opustit šedivou jistotu ležáků a vydali se na průzkum pestrého světa piv nejen z malých pivovarů.

Když uslyšíte pivní znalce hovořit o tom, že ochutnali novou „ipu“, nebudou mluvit o lepence vhodné k izolaci staveb. Je to druh svrchně kvašeného piva, který vznikl někdy v 19. století v Anglii z původního Pale Ale a podle cílové destinace dostal přívlastek „india“.

Velká Británie, vládkyně moří a oceánů, potřebovala zásobovat své koloniální úředníky a důstojníky nápojem, na nějž byli zvyklí.

Bohužel, vaření piva v teplých krajích má svá úskalí a doprava plachetnicí byla natolik dlouhá, že klasické se po cestě zkazilo. Zájem na řešení problému měl snad každý anglický pivovar, zakázka na dodávky piva byla velice lukrativní. Londýnský pivovar Bow Brewery šel na to od lesa a zvýšil objem sladu (a tedy i cukrů, potažmo alkoholu ve výsledném produktu) i chmele.

Pivo tak bylo dostatečně zakonzervováno a co víc – skvěle chutnalo. To zjišťují i čeští milovníci piva, kteří si India Pale Ale, zkráceně IPA, oblíbili i přesto, že do tropů tu odtud máme daleko.

Pivo pro koloniePivo pro kolonie | archiv firem

1. Od „specialisty na speciály“

Jak dovede udělat pivo IPA průmyslový pivovar, který si říká „specialista na speciály“, dokládá náchodský PRIMÁTOR IPA. V bohaté vůni se snoubí ovocné i travní tóny, výrazná chmelovitost, hořká chuť. Alkohol 6,5 % obj. Orientační cena: 28 Kč (láhev 0,5 l).

2. Nezvyklý žitný slad

TLUSTÝ NETOPÝR z pivovaru Antoš je zajímavou výjimkou. Na vaření je totiž použit žitný slad, o čemž svědčí i označení Rye IPA. Slad se promítá i do tmavší měděné barvy a do náznaků chlebové vůně, kde ovšem převáží tóny mandarinek i tropického ovoce. Plné tělo, výraznější hořkost. Alkohol 7 % obj. Orientační cena: 73 Kč (láhev 1 l).

3. Pro začátečníky

Ti, kteří chtějí vyzkoušet pivo IPA, ale bojí se větší hořkosti, mohou vsadit na značku IPA MIROSLAV 17° z pivovaru Faltus. Jinak tu najdeme všechny hlavní znaky piv IPA, jako jsou ovocnost, plnost i jistá síla. Alkohol 6,9 % obj. Orientační cena: 73 Kč (láhev 1 l).

4. Japonský recept

Ve varnsdorfském pivovaru Kocour si vyzkoušel své umění i japonský sládek. Výsledkem je zlatavé pivo IPA SAMURAJ s výrazně chmelovým aroma, ovocnost přechází spíše ke kořeněné chuti i vůni. Silnější hořkost s karamelovými tóny. Alkohol 5,1 % obj. Orientační cena: 68 Kč (láhev 1 l).

5. Chmel z Nového Zélandu

CORNEL IPA z Podklášterního pivovaru v Třebíči světlejší měděné barvy s bohatou pěnou v sobě ukrývá opravdu exotické chmely – třeba z Nového Zélandu. Dodávají mu bylinnou až lehce pryskyřičnou vůni, rozeznáme i sušené ovoce a karamel. Alkohol 5,8 % obj. Orientační cena: 99 Kč (láhev 0,75 l).

6. Ještě že Vojtěcha neposlechli

V roce 993 se svatý Vojtěch rozčiloval, že se mniši z Břevnovského kláštera příliš věnují vaření piva. To ovšem neznal zdejší BENEDICT KLÁŠTERNÍ IPA 15o, ale s plným tělem a mírnou drsností, citrusovými tóny a příjemnou hořkostí. Alkohol 6,5 % obj. Orientační cena: 99 Kč (láhev 0,7 l).