Některým stavbám v Rotterdamu prostě neuvěříte

Rotterdam

Rotterdam Zdroj: Tomas Hajek

Obcházel jsem kolem stánků na sobotním trhu v Rotterdamu a nevěděl, pro který se mám rozhodnout. Přece jen příležitost posnídat syrovou rybu nemá člověk každý den, tak by si měl vybrat pořádně. Ještě to chvilku trvalo, ale nakonec jsem od jednoho z prodavačů odcházel hrdě se svým prvním herynkem. Nechtěl jsem ho vystavovat riziku, že mi nebude chutnat a budu ho muset vyplivnout.

Bál jsem se ale zbytečně. Takovou dobrotu jsem už dlouho nejedl, a tak jsem si do břicha postupně poslal herynků hned několik. Tahle holandská specialita – syrová rybka naložená ve slaném nálevu – je však jen jedním, i když dostatečně pádným důvodem, proč se vydat do Rotterdamu.

Další neméně přesvědčivý důvod je skutečnost, že město se zcela vymyká běžnému střihu všech evropských metropolí. Historie donedávna největšího přístavu světa (v roce 2004 se největším přístavem světa stala Šanghaj) sahá až do roku 1340 a rozhodně není bezvýznamná. Leč kupříkladu historické budovy z té doby byste hledali v Rotterdamu marně. Druhá světová válka a hlavně letecké nálety srovnaly velkou část města i obřího přístaviště se zemí. V Rotterdamu to ale zjevně vzali jako výzvu a město osadili neuvěřitelnými moderními budovami.

Čtěte také:

Nizozemsko jako ráj marihuany končí. Cizinci mají utrum

Rotterdam Market Hall – světlo uprostřed tunelu

Do Česka vstupují další nízkonákladové aerolinky - Transavia spojí Prahu s Rotterdamem

Jako symbol města jistě stojí za zmínku ladný most Erasmus spojující severní a jižní část zástavby. Jsou tu ale další vychytané objekty. Kupříkladu známá vyhlídková věž Euromast se svým prstencovým výtahem na špici a výškou 185 metrů. V devadesáti šesti metrech je vyhlídková terasa a restaurace.

A kdo nemá dost, je tu pro něj kruhový rotující výtah šplhající po 85 metrů vysoké nástavbě až téměř na vrcholek věže. No zážitek nad jiné. A můžeme jít dál. Víte, že Rotterdam má prý nejstarší mrakodrap v Evropě? Říká se mu Bílý dům, a že byl někdy nejvyšší budovou, či dokonce mrakodrapem byste věřili jen těžko. Má totiž nějakých šest pater a sedlovou střechu.

RotterdamRotterdam | Tomas Hajek

Muzeum v bytě

A v architektonických specialitách můžeme pokračovat, stačí se otočit zády k Bílému domu a na dohled nad malým přístavištěm i necvičené oko zaujme komplex „na špičku postavených kostek“, ve kterých jsou umístěny byty. Kijk-Kubus – tak se tato futuristická stavba z dílny architekta Pieta Bloma jmenuje, byla dostavěna v roce 1984 po šesti letech.

A jde skutečně o krychle velikosti deset krát deset metrů stojící na špičce. A i když to může být s podivem, obsazené jsou všechny. Jen jak se později ukázalo, vhodné jsou spíše pro mladší lidi, protože schodištím se v takovém prostoru prostě nevyhnete.

Jedním z těch, kdo si byt v „krychli nakřivo“ koupil ještě před dostavěním, je sedmapadesátiletý Ed de Graef. V bytě ale už nebydlí, udělal z něj muzeum, protože nezvyklá stavba přitahovala pohledy všech procházejících turistů. „Bylo mi jasné, že by se chtěli podívat dovnitř, a tak jsem nechal práce a teď sem pouštím turisty. Ročně jich přijde až 35 tisíc,“ pochvaluje si.

Návštěva opravdu stojí za to, protože nezvyklá stavba už zvenčí vzbuzuje řadu otázek, jak se architekt vypořádal s netypickým prostorem. Spodní patro věnoval největším místnostem, jako je obývací pokoj a kuchyně, o stupeň výš je pak koupelna, úložné prostory a pokojíčky, ve špici pak něco jako zimní zahrada nebo další poměrně velký pokoj.

RotterdamRotterdam | Tomas Hajek

Nasát atmosféru

Samozřejmě že nemusíte věnovat celý pobyt jen cíleným prohlídkám města. Naopak, osvědčilo se mi jeden den ponechat náhodě a bez cíle se nechat unášet městem. I tady při procházkách narazíte na domy či budovy, jejichž existence vám bude vrtat hlavou. Proč se architekt rozhodl postavit uprostřed obřího mrakodrapu okno, kterým by prolétlo letadlo? Proč jiný stojí skoro na hlavě a další má jednu stěnu nějak prohnutou. Pátrejte po tom nebo to přijměte.

Pozorujte místní, jak se po ulicích prohánějí na svých často neuvěřitelných bicyklech. Navštivte některý z trhů a kochejte se obřími sýry, stánky se skvělými rybami, obdivujte ženy s náručí pestrobarevných tulipánů. Zastavte se pro tradiční vafle v některém z pouličních stánků. Zajděte si do coffeeshopu, třeba jen na „čumendu“, doma se vás na to určitě někdo zeptá. Teprve pak bude váš zážitek z Rotterdamu kompletní.

RotterdamRotterdam | Tomas Hajek

Vodní autobus

Už jste někdy pluli autobusem? A teď mám na mysli cíleně. Pokud ne a míra vaší klaustrofobie je minimální, pak určitě vyzkoušejte službu Splashtours. Jedná se o speciální autobusy, které na první pohled vypadají jako obyčejné žluté vozy. Pravda, později vás napadne spojitost s beatlesovskou písní o žluté ponorce, ale to až ve chvíli, kdy v zadní části busu spatříte lodní šroub.

Tahle specialita zahrnuje v hodinové okružní jízdě nejen zhlédnutí největších pamětihodností Rotterdamu a známých míst města, ale také již zmíněnou plavbu v řece. A právě od vodní hladiny se vám naskytnou neopakovatelné pohledy na město. Tato zábava stojí dospělé 22,5 a děti 15,5 eura. Lze ji objednat a zaplatit pouze elektronicky na adrese splashtours.nl.

RotterdamRotterdam | Tomas Hajek

Užitečné informace a tipy:

Společnost transavia.com nabízí nízkonákladové zpáteční lety z Prahy do Rotterdamu od dvou tisíc korun.
Ubytování v Eurohotelu centrum Rotterdam ve dvoulůžkovém pokoji vyjde na 900 korun za osobu. V hotelu Ibis stojí noc pro dvě osoby 1250 korun.
Jízda lodí Spido v rámci okružní plavby po rotterdamském nákladním přístavu vyjde na zhruba deset eur pro dospělého a šest eur pro dítě.
Na stránkách rotterdam.info se dozvíte mimo jiné i o Rotterdam welcome card, která vám za 17,5 eura pro dospělé a 10,5 eura pro dítě poskytne nejen ucelený přehled míst, která můžete navštívit, ale nabízí také výrazné slevy na vstupy do muzeí či restaurací.

Autor je publicista