Nemáte ve vedení ženu. Twitter chce kritiky umlčet Albrightovou

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová Zdroj: CTK

Pražská rodačka a bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová se může stát první ženou v nejužším vedení internetové společnosti Twitter. Firma totiž hledá člověka s bohatými zahraničními zkušenostmi a zároveň chce zamezit kritice, která poukazuje na výlučně mužské obsazení jejího představenstva.

Zprávu o rozšíření managementu Twitteru zveřejnil respektovaný americký portál AllThingsD.com, jemuž to sdělily zdroje informované o situaci. Jmenování nové členky představenstva má však proběhnout až po primární emisi akcií Twitteru na newyorské burze.

Společnost podle zdrojů portálu původně hledala ředitelku se zkušenostmi s médii nebo technologiemi. Manažeři v čele s šéfem firmy Dickem Costolem ale věří, že pro Twitter coby globálního hráče by byl prospěšnější někdo s mezinárodní reputací.

Na seznamu nejžhavějších kandidátek jsou údajně tři někdejší americké ministryně zahraničí. Úplně nejvýše je prý Hillary Clintonová, která se ale zřejmě bude ucházet o prezidentskou kandidaturu v dalších volbách, takže nebude k dispozici. Server tak vyzdvihl hlavně další dvě jména – českou rodačku Madeleine Albrightovou a Condoleezzu Riceovou.

Mikroblogovací síť jde na burzu
Twitter je celosvětově rozšířený poskytovatel sociální sítě a mikroblogu, který umožňuje uživatelům bezplatně posílat a číst příspěvky od jiných uživatelů, známé jako tweety, což jsou textové příspěvky dlouhé maximálně 140 znaků. Akcie Twitteru ve čtvrtek vstoupí na burzu, primární emise by firmě mohla přinést přes dvě miliardy dolarů. Twitter na začátku října poprvé zveřejnil své výsledky. Od svého vzniku v roce 2006 nikdy nevykázal zisk, celková ztráta od té doby dosáhla 419 milionů dolarů. Tržby se v prvním letošním pololetí však více než zdvojnásobily na 254 milionů dolarů.

Albrightová se v roce 1997 stala historicky první ženou v čele ministerstva zahraničí USA. Nyní mimo jiné přednáší na Fakultě zahraniční služby Georgetownské univerzity a řídí svoji poradenskou firmu Albright Group. Portál AllThingsD.com také zmínil její jazykové znalosti, tedy že kromě angličtiny plynně hovoří česky, francouzsky, rusky, srbochorvatsky a polsky.

Condoleezza Riceová byla ministryní zahraničí v letech 2005 až 2009 v druhé Bushově vládě. Podle serveru má díky svému angažmá na Stanfordově univerzitě dobré kontakty v Silicon Valley, kde univerzita sídlí. Riceová zároveň vede svoji poradenskou společnost RiceHadleyGates.

„Bez ohledu na jejich pohlaví - i když to je také plus - buď Riceová nebo Albrightová by určitě byly pro Twitter přínosem. Společnost kvůli absenci žen ve svém vedení už připoutala zaslouženou pozornost veřejnosti,“ uvedl portál. Podle něj je to o to víc do očí bijící i vzhledem k tomu, že Twitter údajně používají více ženy než muži.

Madeleine Albrightová
Narodila se v květnu 1937 v pražské rodině diplomata Josefa Korbela, který za války pomáhal československé exilové vládě v Londýně. Do Ameriky rodina Albrightové odešla z Československa krátce po komunistickém puči v roce 1948. Korbel ve Spojených státech učil i Condoleezzu Riceovou. Albrightová se v roce 1997 stala historicky první ženou v čele ministerstva zahraničí USA, před tím působila jako velvyslankyně USA při OSN. Nyní řídí svoji investiční a poradenskou firmu Albright Group, podílí se na činnosti Národního demokratického institutu pro mezinárodní vztahy a přednáší na Fakultě zahraniční služby Georgetownské univerzity, což je známá elitní škola sídlící ve Washingtonu D.C. V letech 2003 až 2005 byla ve vedení Newyorské burzy.

Portál zároveň zdůraznil, že ve vedeních ostatních technologických firem, jako jsou Google, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Zynga, LinkedIn nebo eBay, už je alespoň jedna žena.

V představenstvu Twitteru nyní sedí bývalý finanční šéf a investor do webového prohlížeče Netscape Peter Currie, někdejší prezident mediálního gigantu News Corporation Peter Chernin, hlavní partner investiční firmy Benchmark Peter Fenton, exředitel internetové společnosti DoubleClick David Rosenblatt, šéf a zakladatel platební firmy Square a spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, někdejší ředitel Twitteru a jeho další spolutvůrce Evan Williams a nakonec současný šéf Twitteru Dick Costolo.