Nemocná srdce by mohl opravovat virus

Vyšetření srdce, ilustrační foto

Vyšetření srdce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americkým genetikům se podařilo přeprogramovat buňky srdce tak, že opravili jeho rytmus. Změna rytmu v případě našeho srdce má smysl a rozumný důvod, občas se ovšem stane, že si srdce začne dělat, co chce, a nepravidelné údery můžou člověku přivodit vážné problémy.

Lékaři tuto situaci dosud řešili kardiostimulátory, které pomocí elektrických impulzů kontrolovaly správný srdeční rytmus. Server Sme.sk píše, že kalifornští vědci nyní přišli s novým způsobem, jak opravit poškozený orgán. Místo nespolehlivých přístrojů, které navíc mohou člověku přivodit infekci a mají jen omezenou životnost baterií, využili viry. A terapii genem.

Buňky k nerozeznání podobné

Srdce je relativně komplikovaný systém. Skládá se zhruba z deseti miliard buněk, které se musejí stahovat ve správném rytmu. Tento rytmus, samotné údery klíčového orgánu v těle, ale řídí jen přibližně deset tisíc specializovaných buněk. Tento takzvaný sinoatriální uzel tak udává, jak bude naše srdce tlouci, píše Sme.sk.

Genetici z amerického Institutu srdce Cedars-Sinai teď objevili způsob, jak pro tento účel přeprogramovat také jiné buňky srdce. Stačilo do nich pomocí viru vložit jistý gen, který při vývoji plodu normálně řídí vznik speciálních buněk. Po jeho vložení se však zasažené buňky v dospělé tkáni změnily a náhle se začaly chovat jako malé součástky přirozeného kardiostimulátoru. V případě pěti ze sedmi pokusných morčat právě změněné buňky začaly řídit rytmus jejich srdce.

„Ačkoli jsme i my a ostatní už předtím vytvořili primitivní biologické kardiostimulátory, tato studie je první, která ukazuje, že je to možné i s jediným genem,“ řekl v magazínu Nature Biotechnology podle Medcial Xpress spoluautor výzkumu Hee Cheol Cho. „Nové buňky vytvářely samy od sebe elektrické impulzy a byly k nerozeznání od takto přirozených buněk.“

Stačí injekce

Vědci zdůrazňují, že jejich metoda potřebuje další testy ještě předtím, než ji vůbec vyzkoušejí na člověku. Každopádně jejich postup by v principu mohl nahradit nepřirozené elektronické přístroje, jež se v tělech pacientů používají dnes.

Budoucí léčbu některých onemocnění srdce by tak mohla představovat obyčejná injekce s virem, který upraví srdce tak, aby si samo dokázalo pomoci.