Nenechte si vnutit předražená vína

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Až devadesát procent vín, nabízených v českých obchodech a restauracích, je nesmyslně předražených. Přesto lze s trochou snahy najít kvalitní víno za slušné peníze.

Pro milovníky vína to není příliš dobrá zpráva. Ať už nakupujete víno ve vinotékách, supermarketech či restauracích, platíte nesmyslně vysoké ceny. A to jak za víno tuzemské, tak za víno dovážené. Paradoxně na tom vydělávají konzumenti nejlevnějšího krabicového vína, které je kvůli silné konkurenci stlačeno cenově na minimum. Naopak kvalitní vína se občas prodávají za dvojnásobek (v běžných obchodech) či dokonce za čtyřnásobek své původní ceny (třeba v lepších restauracích). A obchodníkům to stále prochází. Je pro srovnání: co by čeští zákazníci řekli tomu, že při nákupu auta budou platit dvakrát větší cenu, než je v Evropě běžné?

Rakouský sklepRakouský sklep | Libor BudinskyPokud se zastavíte v některém vinařství v Burgenlandu, koupíte kvalitní vína v cenách kolem čtyř až pěti euro, zatímco cena stejně kvalitního vína na Moravě se šplhá k 200 korunám

Stará dobrá Francie

Stačí se podívat do Francie, která je stále považovaná za nejdůležitější vinařskou destinaci. Když zde zabrousíte do lepšího supermarketu s vinným koridorem, za cenu 4 až 5 euro koupíte kvalitní červené víno (za srovnatelnou částku cca 125 korun v českých supermarketech nic extra neseženete – slušná vína začínají cenově na nějakých 200, ale stejně je to sázka do loterie (zvlášť u tuzemských červených vín, naopak bílá vína v supermarketech jsou běžně přesířena, aby vydržela ne právě ideální podmínky skladování). A pokud sáhnete po francouzském víně za nějakých 100 či 150 korun, počítejte spíše s podprůměrem (o Bordeaux za 69 korun raději ani nepišme).

Podobná situace je také u champagne – zatímco třeba ve vinotéce naproti katedrály v Remeši můžete koupit desítky skvělých champagne v cenách kolem 20 euro (mají zde i levnější champagne v cenách zhruba od 15 euro), v Česku ovšem začínáte na cenách dvakrát větších. Pokud navštívíte oblíbený dům Billecart Salmon, za jejich základní champagne zaplatíte zhruba 700 korun. Pokud ho koupíte v Česku, bude vás stát dvojnásobek. Že by byla přeprava tak drahá?

MoëtMoët | Libor BudinskyRozšířené a oblíbené šampaňské Möet

500 procent marže

V restauracích je situace ještě mnohem horší – spousta skvělých gurmánských restaurací v centru města nabízí tuzemská vína v neskutečných cenových relacích, tedy o 400 až 500 procent dráž, než je reálná cena ze sklepa (při slevě za velký odběr). Na konkrétním případě: tak třeba výtečné růžové víno od Jiřího Horta, za které platí restauratér cca 180 korun za láhev, prodává zákazníkům za 850 korun. Chcete to platit? Já rozhodně ne. Tak obrovské předražení je totiž čirá zlodějna, která zákazníkovi ukazuje, že není pán a ctěný host, ale jenom obyčejný hlupák a kasička na placení.

Vydejte se na cesty

Když už jsme u moravských vín, je třeba podotknout, že jejich kvalita šla v posledních letech rapidně nahoru. A bohužel s tím také ceny, takže pokud to takhle půjde dál, přestanou být naše vína konkurenceschopná. Je to vidět už při srovnání s rakouskými víny: pokud se zastavíte v některém vinařství v Burgenlandu, koupíte kvalitní vína v cenách kolem čtyř až pěti euro, zatímco cena stejně kvalitního vína na Moravě se šplhá k 200 korunám.

Pokud chcete tip na konkrétní vinařství, zkuste třeba Rosenhof z vesničky Illnitz u Neziderského jezera. Před rokem jsem u nich ochutnal celou řadu vín (určených pro běžnou každodenní konzumaci) a příjemně mě potěšili – především vlašský ryzlink a frankovka (ceny kolem 4.5 euro).

Ale i skvělá vína z Moravy lze sehnat v perfektních cenových relacích – jenže musíte vědět, jak na to. Například v současné době jsou v nabídce Makra vína z prestižního vinařství Kolby, která má nádherné vinice v Pouzdřanech. Vinařství dlouhá léta připravovalo vyzrálá bílá vína v cenách kolem 300 – 400 korun za láhev pro Sazku, nový majitel však zřejmě nemá cash flow a tak podobná, byť mladší vína, „rozprodává“ v cenách kolem 120 korun. A to je už velmi slušný úlovek.

Víno, ilustrační fotoVíno, ilustrační foto | Libor BudinskyŘada restauratérů už pochopila, že hosté chtějí kvalitní vína za standardní cenu a proto nabízejí moravská či evropská vína jen s přiměřeným rabatem

Karta se obrací

Ale zpátky do restaurací. Řada restauratérů již konečně pochopila, že hosté chtějí kvalitní vína za standardní cenu a proto nabízejí moravská či evropská vína jen s přiměřeným rabatem. Za příklad může sloužit třeba restaurace La Gare, kde můžete koupit slušná francouzská vína za příjemné ceny (včetně champagne - lahev základního neročníkového champagne stojí při nákupu s sebou pouhých 570 korun, pokud si ji objednáte v restauraci, zaplatíte také příjemných 990 korun).

Velmi zajímavou nabídku francouzských i moravských vín má také Café B. Braun v Lékařském domě (jeden z manažerů restaurace totiž sám dováží francouzská vína a tak stlačil cenu na minimum), restaurace Kočár z Vídně či sesterská dvojice oblíbených gurmánských restaurací Na kopci a Na konci. A dokonce i Grand Hotel Evropa na Václavském náměstí, který navazuje na slavný prvorepublikový hotel Šroubek, nabízí výborná vína od Kosíka z Tvrdonic, třeba povedený rýnský ryzlink za 350 korun.

Za humny za hubičku

Také mimo Prahu se dají pořídit vynikající vína za perfektní ceny. Velmi zajímavou cestou se vydal majitel Davidova Mlýna nedaleko Opavy, který ke skvělým čerstvým pstruhům nabízí jednoduchou vinnou kartu postavenou pouze na vínech zkušeného a odborníky respektovaného vinaře Stanislava Mádla z Velkých Bílovic. Ten vyrábí velmi pěkná vína za rozumné ceny, díky čemuž se zde přívlastková vína v kategorii pozdní sběr prodávají za neuvěřitelných 170 až 230 korun za láhev.

Nabídka kvalitních vín ve FranciiNabídka kvalitních vín ve Francii | Libor BudinskyKdyž ve Francii zajdete do lepšího supermarketu s vinným koridorem, za cenu 4 až 5 euro koupíte kvalitní červené víno. Podobná situace je také u champagne – třeba ve vinotéce naproti katedrály v Remeši můžete koupit desítky skvělých champagne v cenách kolem 20 euro

Ještě přitažlivější ceny ovšem najdete v lednickém My hotelu, jehož majitel a šéfkuchař má vlastní vinice a připravuje vlastní víno, díky čemuž můžete v hotelové restauraci (nabízející perfektně zvládnuté místní speciality) ochutnat příjemně pitelný rýnský ryzlink za 160 korun za láhev (jen pro srovnání – v pražské Bokovce zaplatíte za skleničku rovnou stovku) či růžové víno připravené z odrůdy cabernet sauvignon za 130 korun. A to už je – vůči výše uvedeným pražským cenám – obrovský rozdíl.