Nepila. Řidičák ale nemá

Negativní krevní zkouška nemusí znamenat, že řidič nic neudělal. Podle magistrátu.

Přestupkové řízení s Monikou Sysalovou vede magistrát už devět měsíců. Celou dobu má u sebe v šuplíku její zadržený řidičský průkaz.
Při běžné silniční kontrole posledního loňského června nadýchá řidička 0,4, po opakování 0, 45 promile. Na přivolání policie přijíždí magistrátní úředník a zabavuje jí řidičák. Podle výsledku dechové zkoušky by šlo o přestupek, případ je tedy magistrátu. Sysalová trvá na odběru krve.
„Hladina neprokazuje požití alkoholu,“ stojí v protokolu. „O negativní zkoušce jsem se dozvěděl až ze spisu na odboru dopravy magistrátu, když jsem šel jako zmocněnec na první jednání o přestupku. Ihned jsem podal návrh na zastavení řízení. Marně,“ říká František Volf. Ten má k případu už tlustý spis, v něm rovněž stížnosti na nečinnost magistrátu.
Ten měl podle zákona vydat rozhodnutí do třiceti dnů od zahájení správního řízení, nejdéle do šedesáti dnů, pokud jde o složitější záležitost. „Řízení by skutečně mělo být ukončeno bezodkladně. Ukončit jej ovšem nelze, dokud se nepodaří zavinění prokázat nebo vyvrátit. Nemůžeme rozhodnout dle své libovůle jenom proto, že nás „tlačí čas“, je třeba posoudit všechny předkládané důkazy, případně obstarat další, jako například znalecké posudky. Jinak bychom sami porušovali zákon a práva účastníka,“ hájí postup magistrátu tiskový mluvčí Jan Kopál.
Podle Volfa ale magistrát jen uměle celou záležitost protahuje.
Volf je přesvědčený, že řízení měl magistrát zastavit nejen kvůli negativní krevní zkoušce. Její hodnota 0,18 promile je podle ministerstva zdravotnictví v normě, přihlížet se má k výsledkům až od 0,20 výše, protože roli hraje metabolismus, který má každý odlišný.
Podle Volfa je ale neplatná i dechová zkouška. Ta musí obsahovat dvě měření, ke každému vytištěný výsledek. Policie však zdokumentovala jen jedno měření. „Druhý výtisk nebylo možno provést z technických důvodů. Z tohoto důvodu jsme na magistrát 11. listopadu 2009 zaslali úředně ověřené fotografie uvedeného měření,“ říká mluvčí policie Pavel Valenta.
I tak se ale záznam ve spise objevil dávno po lhůtě, v níž měl magistrát rozhodnout.
„Pokuta je příjem magistrátu. Úředníci si mysleli, že řidičku pozvou na výslech, ona tam sama na sebe udělá výpověď a oni jí dají pokutu. To se ale nestalo a začali jsme se bránit. Takže se to celé najednou nesmyslně protahuje a oni ji trestají tím, že jí drží řidičák,“ myslí si Volf. Pokud magistrát nedospěje k nějakému závěru, po dvanácti měsících správní řízení samo zanikne.