Netflix přepisuje historii vyhlazovacích táborů, bouří se polská vláda

Koncentrační tábor Sobibor

Koncentrační tábor Sobibor Zdroj: Profimedia.cz

Netflix
John Demjanjuk
John Demjanjuk
Koncentrační tábor Sobibor
5
Fotogalerie

Americká placená internetová televize Netflix rozezlila polskou vládu svým dokumentárním seriálem Ďábel od vedle z prostředí nacistických vyhlazovacích táborů. Ty jsou v jednom ze záběrů umístěny na mapě, na které jsou zakresleny dnešní hranice Polska.

Netflix tím podle polského premiéra Mateusze Morawieckého připisuje odpovědnost za vyhlazovací a koncetrační tábory Polsku. Polsko bylo v době druhé světové války okupované Německem, poznamenal premiér. 

“Netflix byl velmi nepřesný, přepisuje historii. Věřím, že k této hrozné chybě došlo neúmyslně,” řekl Morawiecki, kterého citoval server britské BBC. “Je důležité ctít památku a zachovat pravdu o druhé světové válce,” doplnil. 

Polský premiér proto požaduje po Netflixu změny v seriálu, podle informací BBC to napsal v dopise šéfovi společnosti Reedu Hastingsovi. Polské ministerstvo zahraničí na kauzu upozornilo také na svém Twitteru. Netflix v minulosti uvedl, že si je vědom toho, že seriál může vzbudit kontroverze. 

Pětidílný dokument Ďábel od vedle (v originále The Devil Next Door) měl premiéru začátkem listopadu. Pojednává o Johnu Demjanjukovi, který působil jako dozorce v nacistických táborech Majdanek, Sobibor a Flossenbürg, dále byl při potlačení Varšavského povstání.

12. května 2009 byl deportován ze Spojených států amerických do Německa. 12. května 2011 byl odsouzen na pět let vězení, kvůli vysokému věku však do výkonu trestu nenastoupil. Zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let.