Neuschwanstein: Pohádkový zámek podivínského krále

Zámek Neuschwanstein

Zámek Neuschwanstein

Zámek Neuschwanstein
Zámek Neuschwanstein
2
Fotogalerie
Po celém Německu je rozeseto mnoho hradů a zámků, avšak žádný z nich není tak známý a hojně navštěvovaný, jako skvost jižního Bavorska – zámek Neuschwanstein.

Zámek Neuschwanstein (v překladu „Novolabutí kámen“) se nachází poblíž bavorského městečka Füssen a od sousedního Rakouska jej dělí pouhých 5 km. Zámek je oblíbeným cílem nejen turistů z celého Německa a přilehlého Rakouska, ale najdeme zde početné výpravy třeba i ze vzdáleného Japonska. Za svůj věhlas zámek vděčí nejen své jedinečné architektuře a zasazení do romantického prostředí, ale i pohnuté historii jeho stavitele.

Zámek jako z pohádky

Zámek nechal vystavět bavorský panovník Ludvík II. Bavorský společně se dvěma dalšími zámky Herrenchiemsee a Linderhof. Stavba započala roku 1869 a dokončena byla roku 1884, i když jen částečně. Úplnému dokončení zabránila prázdná státní kasa společně se smrtí krále.

Atypická stavba, kterou si do nejmenších detailů Ludvík osobně navrhl, bývá v odborných kruzích architektů často kritizována pro svou kombinaci snad všech existujících stavebních slohů jak zvenčí, tak i zevnitř. Zámku však nelze upřít jeho půvab, o čem svědčí i fakt, že bývá považován za jednu z nejromantičtějších staveb světa. Ne nadarmo se tvůrci disneyovské pohádky o Popelce touto stavbou inspirovali.

Úchvatný pohled na zámek zvenčí jde ruku v ruce s okázalostí a přepychem interiéru. Luxus je tu patrný skoro ve všech prostorách zámku, což asi nikoho nepřekvapí. Zajímavostí jsou však moderní technologie, které již tehdy Ludvík do svého sídla zakomponoval pro komfort nejen svůj, ale i služebnictva.

Zámek NeuschwansteinZámek Neuschwanstein

Nalezneme zde centrální teplovzdušné vyhřívání pokojů, tekoucí vodu, splachovací toalety, teplou vodu v kuchyni, kuchyňský výtah aj. Ludvík si své komnaty vybavil i takovými dobovými novinkami, jako byl elektrický zvonek na svolávání služebnictva či telefon.

Ludvíkův osud

Za svou popularitu zámek vděčí nejen své vnější a vnitřní kráse, ale i osudu stavitele, který je s ním spjat. Když v patnácti letech poprvé uviděl operu Lohengrin od Richarda Wagnera, učarovala ho tak, že jejímu autorovi a jeho dílu zasvětil takřka celý svůj život. Právě motivy z této opery bohatě zdobí celou Ludvíkovu ložnici a dílo samotné v něm podnítilo zájem nejen o operu, ale i mytické hrdiny, báje a pohádky. Stal se tak Wagnerovým mecenášem, jehož dílo velmi štědře dotoval.

Státní kasa, z jejíhož obsahu si chtěl Ludvík zhmotnit své sny a ze které zároveň bohatě dotoval svého oblíbeného skladatele, se pomalu ale jistě k nevoli jeho podřízených členů vlády vyprazdňovala. Vzhledem k tomu, že krále vladaření příliš nebavilo, předal již dříve mnoho pravomocí svým ministrům, jejichž vliv s vyprazdňující se kasou posiloval.

Aby vláda zabránila hrozícímu státnímu bankrotu, provolala proto krále nesvéprávným a zbavila ho tím moci. Ludvík byl převezen na zámek Berg, kde měl žít v ústraní pod lékařským dohledem. O dva dny později byl Ludvík i se svým lékařem von Guddenem nalezen mrtvý na břehu blízkého jezera. Příčina smrti nebyla dodnes vyjasněna.

Zámek NeuschwansteinZámek Neuschwanstein

Stavba, která kdysi málem zapříčinila bankrot Bavorska, dnes paradoxně přivádí do státní kasy nemalé peníze.