Nízkoenergetická výstavba nemusí být vždy úsporná

Stavíme výhradně nízkoenergetické byty, naše byty vám ušetří minimálně třetinu nákladů na energie, náš kancelářský projekt má jako první certifikaci XY. Těmito slogany se dnes chlubí většina developerů rezidenčních projektů, u nových kanceláří jsou minimální náklady na spotřebu energií samozřejmostí.

[file:11333:small:right]

Jedno známé přísloví říká, že ne každé zlato se třpytí, a stejné je to i u nízkoenergetických staveb. To, že někdo vyprojektuje nízkoenergetický dům, ještě neznamená, že tento dům opravdu energeticky úsporný bude. Záleží totiž nejen na dalším vybavení daného domu, ale také například na způsobu jeho používání. Samostatnou kapitolou jsou pak sliby, že ušetříte třetinu nákladů ve srovnání s fungováním běžného domu. Co je to běžný dům a jaká čísla se porovnávají? To je poněkud nejasné a ten, kdo skočí na špek laciným heslům, se může při prvním odečítání spotřebované energie a tepla divit. Nicméně jisté je, že nízkoenergetickým stavbám patří budoucnost a že důraz na úspory všech druhů energií je krok správným směrem.

Není se pak co divit, že toto téma bude jedním z hlavních nadcházejícího veletrhu FOR ARCH 2011, kde se také budete moci mimo jiné setkat s naším magazínem. Přeji vám příjemný zbytek letošního ne příliš povedeného léta.

*Tomáš Johánek, šéfredaktor*