Nová generace kontaktních čoček by měla promítat obraz přímo na sítnici

ilustrační foto

ilustrační foto

Vědci vyvíjejí novou generaci kontaktních čoček, jejichž technologie by mohla lidem umožnit přímé promítání počítačem generovaných dat rovnou na sítnici. Lidé, kteří by tyto čočky používali by přímo před sebou mohli číst plovoucí texty, emaily či internetovou encyklopedii. Pro bližší představu – to co jednou uvidíte se podobá sci-fi filmům, kdy si robotičtí hrdinové „scanují“ okolí a výsledky se jim zobrazují před očima.

Novou technologii v současnosti testují experti z Washingtonské univerzity. První zkoušky ale dopadly dobře – kontaktní čočky jsou bezpečné a vyrobitelné. Největším oříškem je tak pravděpodobně najít vhodný zdroj energie. Prototypy zatím fungují na bezdrátové baterii.

„Pokud jsme schopní vytvořit miniaturní zařízení, které budeme schopni vložit do jakýchkoliv materiálů, co bych tak mohli dělat s kontaktními čočkami, na které koukám každé ráno?“ usmíval se Babak Amir Parviz z Washingtonské univerzity, který na výrobě zařízení spolupracuje s očním lékařem Tuengem Shenem, profesorem v oblasti optoelektroniky Markku Sopanenem a dalšími vědci z finské Aalto univerzity.

Spolu se svým týmem tedy vytvořil kontaktní čočku, do které vložili malou LED diodu propojenou s anténkou. V okamžiku, kdy byl z vnějšího prostředí vyslán příkaz, který anténa zachytila, se dioda rozsvítila. Vědci tak byli schopni na čočce ovládat na dálku jeden pixel. Zařízení ale zatím funguje pouze blízko baterie a díky materiálu, ze kterého je čočka vyrobena může být v oku maximálně několik minut. Přesto se vědci nevzdávají a v experimentech budou pokračovat i nadále.

Největší překážky se vědcům podařilo překonat, nyní je na čase čočky vylepšovat

Podle Parvize se už jeho tým vypořádal s jednou z hlavních překážek celého projektu. Lidské oko se totiž stále soustředí na obraz, který samo vytváří. Navíc za normálních okolností můžeme ostře vidět předměty, které jsou minimálně několik centimetrů od oka. Vědci tedy čočce zkrátili ohniskovou vzdálenost. Do budoucna pak chtějí zvýšit rozlišení, vylepšit anténku a pro čočku vyvinout materiál, který by oku příliš neškodil.

„Jednou budeme mít další plnohodnotný kanál v přes který budou k člověku proudit informace a tím kanálem budou právě kontaktní čočky, které budou tak pohodlné, že o nich ani nebudeme vědět, i když je budeme mít v očích,“ dodal Parviz.

Snaha vytvořit bionické nástroje do oka není ale úplnou novinkou. Švýcarské firmě Sensimed se nedávno podařilo vyvinout kontaktní čočky, které monitorují zdravotní stav u lidí s rizikem zeleného zákalu.