Nová tabletka na hubnutí by neměla ohrožovat vaše srdce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Léky potlačující chuť k jídlu nejsou žádnou novinkou. Problém spočívá v tom, že řada z nich sice funguje, ale současně má negativní vliv na naše srdce. Tento týden však vědci zveřejnili zajímavé informace o přípravku, který podle jejich zjištění přebytečné kilogramy účinně redukuje, aniž by jmenovaný orgán a kardiovaskulární systém ohrožoval.

„Tato studie poprvé přísným a randomizovaným způsobem ukázala, že tento lék pro snížení tělesné hmotnosti pomáhá lidem zhubnout, aniž by u populace s vyšším rizikem infarktu a mrtvice způsobil nárůst nežádoucích kardiovaskulárních příhod,“ uvedl Erin Bohula z Brigham and Women's Hospital v Bostonu.

Zcela konkrétně je řeč o lorcaserinu, v USA prodávaném pod obchodním názvem Belviq. Ten byl sice v roce 2012 schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, jenže až dosud neexistovaly žádné poznatky o jeho dlouhodobé bezpečnosti – což v mnoha pacientech i doktorech vzbuzovalo oprávněné obavy.

Bohula a jeho spolupracovníci proto provedli několikaleté klinické hodnocení, v rámci nějž bylo 12 000 lidem (s průměrným věkem 64 let) trpícím nadváhou či obezitou náhodně podáváno placebo, nebo Belviq. Počet závažných kardiovaskulárních příhod byl v obou skupinách v podstatě stejný: 6,1 % a 6,2 %.

Z výsledků rovněž plyne, že konzumenti Belviqu během sledovaného období (v průměru 3,3 roku) shodili v průměru 4 kg. To je téměř dvakrát lepší výsledek, než jakého se podařilo dosáhnout s placebem. Podle odborníků by tak lorcaserin mohl představovat tolik potřebnou zlatou střední cestu mezi dietami/cvičením a invazivními chirurgickými zákroky.

Pro úplnost je třeba doplnit, že u některých účastníků této studie Belviq vyvolal nežádoucí vedlejší účinky, které zahrnovaly například závratě, únavu, bolesti hlavy, nevolnosti a průjem.

Článek vyšel na serveru VTM >>>