Nová vláda si asi posvítí na fond bydlení

Nový kabinet premiéra Petra Nečase má za sebou teprve několik dní vlády a už přichází s poměrně radikálními návrhy změn, které se dotknou i realitního trhu.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce například zrušit fond dopravy i fond na podporu bydlení, prakticky jisté je omezení státní podpory stavebního spoření a mluví se o konci daňových výhod u hypoték. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) jsou trnem v oku ministrovi financí. Ten je doslova označil za vředy na hospodaření státu. „Není taky náhodou, že oba tyto vředy na těle veřejných rozpočtů porodila opoziční smlouva a toleranční patent, což byl dodatek opoziční smlouvy,“ uvedl Kalousek.

Podle Kalouska obecně platí, že mimorozpočtové fondy jsou cestou k finanční nezodpovědnosti, je však třeba je posuzovat individuálně. Z peněz SFDI stát financuje hlavně výstavbu pozemních komunikací. Letošní rozpočet fondu počítá s výdaji, které se blíží sto miliardám korun. Příští rok by celkový rozpočet fondu měl činit 60 miliard korun, příspěvek státního rozpočtu do fondu by se tak snížil na 30,7 miliardy korun. SFRB mimo jiné dotuje rekonstrukce panelových domů. Dříve byly jeho příjmem příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku, od roku 2011 by měl fond dostávat prostředky ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací. Pro letošní rok schválili poslanci rozpočet fondu s výdaji 3,5 miliardy korun.

#####Daňové zvýhodnění hypoték je prý možné nahradit

Premiér Petr Nečas si zase dokáže představit zrušení daňového zvýhodnění hypoték, nechce ale rušit daňovou podporu bydlení jako celku. Podle něj je tak možné nahradit daňové zvýhodnění hypoték univerzální odečitatelnou položkou. „Je zvýhodňováno vlastnické bydlení proti nájemnému. Dovedl bych si představit univerzální položku, která by řešila bydlení jako takové,“ uvedl Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek by zrušení daňového zvýhodnění hypoték rád prosadil do nového zákona o dani z příjmů, který by mohl začít platit za dva roky.

Také v současné době jednomu z nejatraktivnějších způsobů ukládání peněz – stavebnímu spoření – zvoní hrana. Už totiž nebude tak výhodné jako dnes. Příští rok lidé dostanou na podpoře kvůli zdanění maximálně 2250 korun, o další stovky ročně pak přijdou na dani z úroků. V dalších letech se podpora srazí všem na stejnou částku, ale už se na rozdíl od úroků nebude danit.