Nové české víno má rekordní množství antioxidantu

Someliér Marek Babisz (vpravo) představuje v pražské Galerii Alexandra Onishenka první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem resveratrolu

Someliér Marek Babisz (vpravo) představuje v pražské Galerii Alexandra Onishenka první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem resveratrolu Zdroj: galerie alexandra onishenka

Už nemusíme závidět Sardiňanům a Francouzům jejich elixír mládí. Česká společnost ResVinia uvedla na trh první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Jeho množstvím čtyři až devět miligramů na litr se zařadilo mezi světovou špičku vín příznivě působících na náš organismus.

Víno s vysokou dávkou antioxidantu nese jméno římské bohyně uctívané jako ochránkyně zdraví a plodnosti. Představeno bylo v pražské Galerii Alexandra Onishenka.

Resveratrol má pro lidský organismus význam svými silnými antioxidačními a protirakovinnými účinky. Brání stárnutí buněk a zpomaluje proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, například Alzheimerově
chorobě.

Resveratrol obsahuje ve zvýšeném množství pouze omezený počet vín. Je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování. Právě doba sklizně a způsob zpracování je know-how, které používá firma ResVinia při výrobě prvního českého červeného vína se zvýšeným obsahem resveratrolu.

Čeští lékařští odborníci doporučují konzumaci vína u mužů maximálně dva až čtyři decilitry, u žen dva až tři decilitry každý den. „Víme, že víno obsahuje látky, které dokážou chránit náš organismus před mnohými civilizačními chorobami. Antioxidační účinek červeného vína je známý jako francouzský paradox. Pití dvou až čtyř deci červeného vína denně chrání před aterosklerózou, riziko koronární srdeční choroby klesá nejméně o 40 procent,“ říká přední odborník na reprodukční zdraví Pavel Ventruba, který je zapojen do projektu Víno pro zdraví.

Francouzským paradoxem je označována skutečnost, že ač Francouzi konzumují velké množství nasycených tuků, trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod. Je třeba mít na paměti, že k jejich stravovacím návykům patří i jídelníček bohatý na zeleninu a víno.

Autor je publicista