Nově napadaný sníh zastavil vlaky i auta

Přes noc Liberecký kraj zasypal sníh. Na Semilsku zavalila lavina silnici, na Liberecku nevyjely vlaky ani náhradní doprava.

Třicet centimetrů sněhu napadlo přes noc v Libereckém kraji. Závěje a nový sníh přinesly komplikace v dopravě i na železnici. Na silnicích stojí uvízlé kamiony, některé regionální tratě jsou pro vlaky neprůjezdné.
Sníh zavál tratě mezi Frýdlantem v Čechách a Novým Městem pod Smrkem a vlak nejezdí ani mezi Raspenavou a Bílým Potokem. České dráhy nevypravily ani náhradní dopravu, rovněž kvůli nesjízdnosti silnic. Lépe jsou na tom cestující, kteří jezdí vlakem mezi Českou Lípou a Blíževedly. Tam sice vlak rovněž kvůli sněhu nejezdí, ale funguje náhradní doprava.

Sníh zavalil silnici

Pozor by si měli dávat řidiči v Rokytnici nad Jizerou v okrese Semily. Silnice mezi Rokytnicí nad Jizerou a Vilémovem je zavalena sněhem. „Na na silnici I/14 spadla lavina. Místo je neprůjezdné v obou směrech a doprava odkloněna,“ informovala dopravní policie. Silnice bude neprůjezdná celé dopoledne. Na silnicích leží sníh a tak by si měli řidiči dávat pozor. K úsekům, kde se už ráno objevily potíže byla silnice u Rádelského mlýna nebo cesta z Desné směrem do Kořenova.

Hasiči vyprošťují kamion

V průběhu dnešního rána vyjížděli dobrovolní i profesionální hasiči v Libereckém kraji k dvěma případům, kdy bylo třeba vyprostit kamiony zapadlé ve sněhových závějích.
„Krátce před půl šestou ráno vyjely jednotky profesionálních hasičů z Turnova a Semil do části Borek obce Frýdštejn, kde na silnici číslo I/10 zapadl kamion. Kamion blokoval celý jízdní pruh. Vůz se hasičům podařilo vytáhnout ze závějí pomocí jeřábového ramena vyprošťovacího automobilu ve čtvrt na osm,“ informovala mlulvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. Krátce po deváté hodině ráno požádala Policie ČR hasiče o pomoc při vytažení dalšího kamionu, který uvízl na silnici číslo I/14 v části Dolní Rokytnice obce Rokytnice nad Jizerou.