Nové nebezpečí. Na 3D tiskárně vznikla funkční pistole

Principem 3D tisku je nanášení jednotlivých vrstev.

Principem 3D tisku je nanášení jednotlivých vrstev.

Pětadvacetiletý americký student Cody Wilson představil první pistoli vytištěnou na trojrozměrné tiskárně. Soubory potřebné pro její vytištění hodlá zveřejnit příští týden. Pak si bude moci zbraň vytisknout prakticky každý, kdo má k 3D tiskárně přístup.

Pistole s názvem Liberator (Osvoboditel) se skládá z 16 částí vytištěných na trojrozměrné tiskárně. Pistole je uzpůsobena pro střelbu se standardní municí pro ruční palné zbraně a umožňuje výměnu hlavně podle kalibru nábojů.

Jakmile budou potřebné soubory k dispozici na internetu, kdokoliv si je bude moci stáhnout a vytisknout si pistoli, o které nebudou žádné záznamy. „Můžete si vytisknout smrtící zařízení,“ řekl tvůrce pistole. „Trochu to vzbuzuje hrůzu, ale to právě chceme ukázat,“ dodal.

Wilson se stal jednou z nejvíce kontroverzních postav 3D tisku. Loni v říjnu mu dokonce společnost Stratasys zabavila tiskárnu, kterou půjčila jeho neziskové společnosti Defense Distributed poté, co se dozvěděla, k čemu ji Wilson používá. Kritici mu mimo jiné vyčítají, že svým počínáním hatí smysl zákona o zbraních a rozmazává hranici mezi regulací zbraní a cenzurou informací.

Všechna kritika, které Wilson čelí, ho ale podle serveru forbes.com přiměla jen k většímu úsilí, aby ukázal možnosti 3D tisku zbraní. Trojrozměrný tisk je proces, při kterém se z vhodného materiálu vytvářejí trojrozměrné objekty. Tisk se uskutečňuje po vrstvách na základě programové předlohy.