Nové radary? Bude více pokut

Olomoučtí radní se zamýšlejí nad vybudováním sítě stacionárních, tedy pevných radarů. Mají zvýšit bezpečnost dopravy.

Řidiči si už zvykli, že na ně v olomouckých ulicích blikají radary městské policie ukazující aktuální rychlost. Jejich účelem není nic jiného, než aby šoféři dali nohu z plynu.

Nové radary, které doporučují radní, by už ale znamenaly pokuty. Řidiči jedoucímu rychleji než je povoleno, by domů přišla z magistrátu obálka se složenkou.

„Stacionární radary mohou být vnímány jako poměrně velká represe,“ připustil náměstek primátora Jiří Martinák. Podle něj je to ale jeden ze způsobů, jak ve městě zvýšit bezpečnost. „Ještě jsme ani nevypsali výběrové řízení. V první fázi bychom uvažovali asi o pěti radarech. Pokud se osvědčí, přibyly by další,“ řekl Martinák.

Svou zkušenost s takovými radary už mají v sousedním Prostějově. Vypadají jako nenápadné ptačí budky. Jedenáct radarů loni zaznamenalo přes devatenáct tisíc přestupků, jízdu na červenou a překročení rychlosti. Na pokutách radnice vybrala přibližně deset milionů korun.

„Z této sumy zůstane městu šedesát procent. Zbytek dáváme firmě Czech Radar za pronájem zařízení,“ uvedl místostarosta Prostějova Vlastimil Uchytil.

Pro město bylo výhodné, že nemuselo do radarů, jejichž počet by se mohl brzy zvýšit na dvacet, předem investovat. Mluvčí firmy Czech Radar Anna Němcová potvrdila, že se společnost uchází i o zakázku v Olomouci.

Stacionární radary by například v Rooseveltově ulici uvítala Hana Procházková z místní základní školy. „Určitě by zvýšily bezpečnost, protože je to rušné místo. Řidiči tudy jezdí rychle, i když je tady třicítka, a po ránu stojí před školou policisté,“ podotkla Procházková.

Samotní řidiči ale z podobných novinek radost nemají. „Záleží, za jakou rychlost pokuta přijde. Když to bude za pět deset kilometrů přes limit, tak by to bylo nepříjemné a skoro zbytečné,“ domnívá se Olomoučan Petr Sekanina.

Olomoucká městská policie má nyní dva preventivní radary a výsledky měření vyhodnocuje s republikovou policií. Tam, kde řidiči jezdí rychle, lze pak čekat i hlídku se skutečným radarem a případný postih.

Nejvyšší rychlost naměřili policisté v Jižní ulici, kterou loni v červenci někdo prosvištěl dvě stě padesátkou. „Je to možné, určitě nešlo o chybu. Mohl to být nějaký motorkář,“ míní mluvčí strážníků Lenka Prošková.

Statistiky měření preventivních radarů ukazují, že nejčastěji překračují řidiči povolenou rychlost ve večerních a nočních hodinách, kdy je menší provoz.