Novinka: testovací balíček

Nebývalý zájem mají lidé o vyšetření na pohlavní choroby. Nemocnice nabízí více testů v jednom.

Je jim pětatřicet let, mají slibně nastartovanou kariéru a rozhodli se spolu žít. Ještě před prvním sexuálním stykem si objednají komplexní balíček vyšetření na pohlavní nemoci.
To je podle zástupce primáře kožního oddělení Přemysla Procházky modelový pár žadatelů o novinku Oblastní nemocnice Kladno. Komerční vyšetření spustí 6. září.

„V posledních týdnech jsme pod náporem žadatelů o preventivní vyšetření. Takřka všichni ho podstupují před prvním pohlavním stykem s novou známostí. Jde převážně o pětatřicátníky, kteří neměli třeba kvůli kariéře čas na vážný vztah a střídali sexuální partnery,“ říká Procházka s tím, že dvacetiletí k tomu ještě nedospěli.

„Aspoň podle počtu žadatelů v podobném věku,“ dodává primář.
Podle něj si hlavně ženy uvědomily, že když chtějí dítě, potřebují mít jistotu, že jsou v pořádku. „Kromě klasických kontrol na kapavku či syfilis žádají i o vyšetření na chlamydie. Ty jsou nejčastější příčinou neplodnosti,“ říká Procházka.

Z pokynů na webových stránkách nemocnice se zájemci dozví, jak se objednat a kolik zaplatí.
Ze šedesáti loňských případů pohlavních chorob ve středních Čechách byla polovina registrovaná v kladenské nemocnici. Letos tento počet nakažených podle lékařů překročí v Kladně zhruba v říjnu.

„Pod kladenskou venerologii spadá také Rakovník a Slaný, takže nemůžeme dělat závěr, že líhní pohlavních chorob je Kladno. Pokud jde o tyto nemoci, nejčastěji léčíme syfilis a kapavku. Obě choroby jsou na tom v počtu pacientů stejně,“ vysvětluje zástupce primáře kožního oddělení Přemysl Procházka.

Výsledky osobně, poštou nebo e-mailem

Jeden z pacientů, kteří minulý týden navštívili venerologickou poradnu, týdeníku Sedmička přiznal, že se potvrdily jeho obavy. „Zjistili, že jsem zřejmě prodělal syfilis. Chci se konečně usadit, našel jsem si vážnou známost. Jenže před ní jsem to docela střídal. Proto jsem šel na kožní, abych novou partnerku něčím nenakazil,“ řekl třiatřicetiletý muž z Libušína. Přesné výsledky mu za několik dnů vyšetřující lékař oznámí osobně, poštou či e-mailem.

„K vyšetření na chlamydie, kapavku nebo mykoplasmata a ureplasmata musí pacient přinést ranní moč ve sterilní zkumavce, kterou dostane předem u lékaře. Při vyšetření na HIV a syfilis, které lékař dělá z odebrané krve, nemusí zájemci chodit nalačno,“ říká Procházka.
Pokud ale přijde pacient už s podezřením na některou z pohlavních nemocí, lékař mu doporučí pouze cílené vyšetření, aby nemusel utrácet za balíček.