Nový „hlídací“ čip by měl ukončit spory o důvěryhodnosti hardwaru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: huangjiahui CC BY-SA 2.0 Flickr

Důvěřovat danému zařízení, nebo ne? Otázka nad kvalitou zabezpečení soukromých či státních citlivých dat v počítačích, mobilech a síťových prvcích se v posledních letech netýká jen používaného software, ale i samotného hardware. Paranoia kolem jeho důvěryhodnosti vyeskalovala natolik, že se vším začali zabývat i vědci. A nyní přišli s řešením, které má veškerý stihomam odstranit – speciálním čipem, který odhalí „hardwarové sabotáže“.

Co a jak přesně dělá ten či onen čip? Je vůbec v zařízení zapotřebí a neobsahuje náhodou „zadní vrátka“ pro nepřátelské hackery? V industrii outsourcování výroby mikročipů, komplexních obvodů a procesorů, v níž se ročně protočí kolem 350 miliard dolarů, v posledních letech proběhlo hned několik roztržek mezi státy a jednotlivými výrobci.

Ti se samozřejmě proti obviněním z možné špionáže či dodávání nežádoucích prvků do obvodů ohrazovali, jenže neexistovala možnost, jak jejich tvrzením věřit.

Siddharth GargSiddharth Garg|http://engineering.nyu.edu/Siddharth Garg

Designér procesorů Siddharth Garg z NYU Tandon School of Engineering proto nedávno představil své novátorské řešení, prostřednictvím kterého by tyto obavy měly opadnout – čip, který „kontroluje“ výkon celé soustavy a v případě předem nadefinovaných „nestandardních“ výkyvů v tocích dat a výpočtech vše při výstupní kontrole z výroby „nahlásí“.

K němu je pak spárován druhý čip v externím modulu, který může firma použít pro kontrolu správné funkce čipu prvního - jistota a bezpečnost především!

Dodavatelské řetězce jsou dnes tak komplikované, že firma vyrábějící bezpečnostně citlivější zařízení nemusí být vždy schopná garantovat, že s jejími čipy nebylo nějak manipulováno

„Dodavatelské řetězce jsou dnes tak komplikované, že firma vyrábějící bezpečnostně citlivější zařízení nemusí být vždy schopná garantovat, že s jejími čipy nebylo při výrobě manipulováno, nebo jestli jejich základní deska či jiný díl nebyl pozměněn již při procesu výroby,“ odůvodnil potřebu tohoto elektronického prvku Garg.

ASIC čip z dílny Siddhartha GargaASIC čip z dílny Siddhartha Garga|http://engineering.nyu.edu/ASIC čip z dílny Siddhartha Garga

Podle něj si tak firmy budou moci objednávat výrobu čipů i u „nedůvěryhodného výrobce“, přičemž kontrolu jejich výpočtů a chodu přenechají právě jím navrženému čipu, jehož výroba je díky jeho jednoduchosti levná, a tudíž si ho může firma vyrobit sama či zadat k výrobě v „důvěryhodné“ továrně.

Obor, kterém Garg působí, se jmenuje „verifiable computing“ a jeho čip spadá do kategorie ASIC (application-specific integrated circuit). Gargův nový ASIC čip je prý revoluční hlavně v tom, že při svém chodu spotřebovává o několik řádů méně elektrické energie, je menší, než dosavadní řešení a hlavně rychlejší.

Spory vlád a firem
- Čínští úředníci údajně nesmí používat zařízení od Samsungu či Applu
- Už v roce 2012 americký senát doporučoval, aby tamní firmy a úřady raději nepoužívaly síťové prvky od čínské Huawei a ZTE
- Britské špionážní agentury předloni údajně vyřadily všechny přístroje z dílny Lenova ze svých počítačových sítí s úrovní zabezpečení „tajné“ a „přísné tajné“