Nový obchoďák mění doln í Liberec. Po třiceti letech

Jediná stavba proměnila dolní centrum města. Mezi Liberečany vyvolává smíšené pocity.

Dolní centrum Liberce je jiné a stačilo k tomu málo. Zbourat starý obchodní dům Ještěd (později K-mart a Tesco) a místo něj vystavět nové centrum Forum. Sedmička hledala sedm rozdílů mezi obchodními domy i dolní částí města, kterou proměna přinesla.

1. Zůstaly ulice

Dlouhá léta byli Liberečané zvyklí procházet obchodním domem Ještěd. Snadno se dostali přes schody a chodbou ze Soukenného náměstí do Jánské ulice a také procházeli Náchodskou ulicí směrem ke krajskému úřadu, dříve výzkumnému ústavu. Když vyrostla první část Fora, vypadalo to, že Náchodská ulice zmizí z mapy úplně a do Jánské projdou lidé pouze oklikou. S dostavbou druhé části Fora se ale oba průchody znovu objevily.
„Navázali jsme na původní ulice. Náchodská je promenádou centra, porostou v ní stromy a umístíme tam lavičky. Východ do Jánské kopíruje také původní cestu, staré schodiště,“ říká ředitel centra Václav Řičář. Pasáž s obchody je navíc prosklená, a tak si lidé mohou připadat jako pod otevřeným nebem.

2. Ze tmy do světla

Zatímco původní obchodní dům byl spíš temný a jeho vnitřek osvětlovaly lampy, nové centrum je plné denního světla. Prosklené jsou stropy i stěny. „Naší základní myšlenkou je, aby centrum srostlo s městem. Toho jsme docílili třeba vytvořením mnoha prosklených výloh směrem do ulice,“ vysvětlil architekt Radim Černý.
Původní obchodní dům Ještěd měl naopak minimum výloh, a když už, tak menší. Výkladní skříně směrem do ulice chyběly. „Staré Tesco bylo spíše introvertní, náš obchodní dům je extrovert,“ dodává Černý.

3. Žlutá nebo bílá

Zřejmě nejvíc reagují Liberečané na vnější vzhled obchodního domu. „Starý Ještěd sice neměl moc oken, ale raději jsem koukal na žluté dlaždičky než na skleněnou krabici,“ komentuje prosklenou přední část obchodu Filip Nováček. „Naším plánem není postavit atraktivní stavbu. Dům je ale na místě, kde stojí správně z urbanistického hlediska a dotváří město,“ vysvětluje jeho tvůrce Radim Kousal. Tak úplně bílá stavba směřující do Soukenného náměstí ale přece jen nezůstane. „Za sklem nainstalujeme diodové pásky, které různobarevně dům osvětlí. Stěny dozdobí filmové plakáty lákající diváky do kina, které má pět sálů a je první v Česku plně digitalizované,“ doplnil Řičář.
U Fora se přitom opakuje historie. Když v letech 1978–79 vyrostly všechny pavilony OD Ještěd, lidé se rozdělili do několika skupin. Část lidí dům považovala za zajímavý, jiní za vyloženě ošklivý, který vůbec nemá v centru města co dělat. Nicméně původnímu obchoďáku nelze upřít, že společně s vysílačem a hotelem na Ještědu a libereckou radnicí objevoval jako třetí nejčastější námět na pohlednicích, které lidé rozesílali z Liberce do celého světa.

4. Zábava ze Dne D

Zatímco dřívější obchoďák sloužil lidem výhradně k nakupování, nový nabídne i zábavu. „Máme tady herní obchod, ve kterém můžou zákazníci nejen nakupovat, ale také se bavit,“ říká Řičář. Jde o projekt, se kterým se jeho tvůrci představili v televizním pořadu Den D. Všiml si jich investor Zdeněk Bakala a jejich nápad probudil k životu. Nyní mohou i Liberečané vyzkoušet zajímavou novinku v praxi. Dalším lákadlem pro milovníky zábavy a adrenalinu je i motokárová dráha. Do budoucna provozovatelé slibují také pravidelné zábavní programy pro rodiny s dětmi.

5. Restaurace

Restaurace v dolní části starého Ještědu patřila mezi Liberečany k oblíbeným. V posledních měsících před jeho zbouráním tam chodili hlavně na pizzu. „Když už postavili nové nákupní centrum, doufám, že tam budu moct chodit na oběd do normální restaurace a nepřibudou jen rychlé fast foody. Těch už je v Liberci dost,“ doufá Jana Čechová. Rychlé občerstevní bude hrát prim i v novém Foru. Obchodníci jich otevřou asi šest. „Jedna restaurace už funguje v první části Fora, další, i s posezením na terase a jídelnou, chceme otevřít v nové polovině obchodního domu,“ slibuje Řičář.

6. Umění v obchodě

Sedmnáct aquabel baculatých ženských tvarů, které nad hlavami lidí tančí Labutí jezero, přívítá návštěvníky nového Fora. „Naše společnost má nějaký zajímavý umělecký kousek ve všech svých obchodních centrech. Jsou tedy i v Liberci. V první, dříve dostavěné části už lidé vidí lustr slovinské umělkyně. Aquabely jsou z dílny Veroniky Psotkové a Romana Kudláčka,“ dodává Řičář.

7. Okolí

Dostavěním obchodního centra vznikl v dolní části města nový blok domů. Zmizela nevyužitá plocha vedle terminálu, na které dříve stály autobusy nebo cirkusy. „Bolševik přestavbami zničil celé dolní centrum, my mu chtěli vrátit tvář. Jednotlivé stavby dotvořily ulice a přirozeně navázaly na pěší tahy, trasy tramvají i autobusů,“ dodal architekt Černý.