Nový porézní beton vsákne šest set litrů vody za minutu

nový porézní beton vsákne 600 litrů vody za minutu a odolá i vysoké dopravní zátěži

nový porézní beton vsákne 600 litrů vody za minutu a odolá i vysoké dopravní zátěži Zdroj: Tarmac

Anglická divize koncernu Tarmac vyvinula speciální typ porézního betonu, který dokáže neuvěřitelně rychle absorbovat vodu – metr čtvereční vsákne a do svého podloží propustí v průměru až 600 litrů kapaliny za minutu. Podle inženýrů by to mohlo být ideální řešení pro oblasti často trpící bleskovými povodněmi z přívalových dešťů. Navíc je to první typ takového betonu, který je schopen odolat i vysoké dopravní zátěži.

Povrchová a nejpropustnější vrstva betonu je tvořena relativně velkými zrny, skrz která tekutina dále prosakuje do podkladu, jakési „tlumící“ vrstvy, v níž jsou připraveny vývody přímo do kanalizačního systému či městských vodních rezervoárů k dalšímu využití.

Vodu propouštějící variace betonu mají inženýři k dispozici již zhruba pět dekád a je patřičně využíván, až doposud se však nedařilo udělat takový mix, který by odolal i silnému dopravnímu provozu. Konstruktéři si slibují, že tak přispějí k prevenci škod způsobených bleskovými povodněmi. Vzhledem k poréznosti může nový typ betonu přispět také k celkovému ochlazení městských ulic, vlhkost v něm zachycená se totiž může rychleji odpařovat.

Jedinou nevýhodou materiálu je, že kvůli své pórovitosti nesmí být použit v podnebných podmínkách, kde hrozí teploty pod bodem mrazu. Expandující zmrzlá voda by jej totiž, jako každý jiný porézní materiál, roztrhala. Jásat tak mohou hlavně města, respektive dopravní inženýři, třeba z asijských tropických oblastí trpících častými monzunovými dešti.