O babybox se starají záchranáři

Zatím poslední schránka pro odložené novorozence začala fungovat v Českých Budějovicích. O babybox se bude starat záchranná zdravotnická služba.

V letošním roce jedenáct, celkem třiasedmdesát. Čísla vyjadřují počty dětí, které zachránily babyboxy. Tedy schránka, do níž matka v krajním případě odloží své novorozené dítě a lékaři se o něj ihned postarají. Od středy 25. dubna začne babybox sloužit lidem také v Českých Budějovicích. Přitom krajská metropole byla poslední z celé republiky, kde babybox chyběl.

Ve většině měst jsou schránky umístěné v nemocnicích. Pod Černou věží je babybox v budově Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v ulici Boženy Němcové. Vedení českobudějovické nemocnice dlouhou dobu nechtělo o babyboxu ani slyšet. Také většinu Čechů rozdělují babyboxy na dvě poloviny. Jedni jsou jejich zastánci a ti druzí zase tvrdí, že existují mnohem lepší bezpečnější způsoby, jak se o nechtěné novorozeně a jeho matku po porodu postarat.

Počty budí překvapení

Když dělníci vysekávali ve zdi záchranky díru na schránku pro odložené děti, nechyběl u toho ani zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess. „Z počtu zachráněných dětí jsem sám zaskočený. Nepočítal jsem, že tolik dětí bude do babyboxů uloženo,“ říká Hess a dodává, že podle něho za takový počet odložených dětí mohou spíše lidé sami než babyboxy.

Mladé ženy jsou ty, které v otázce babyboxů častěji říkají ano.

„Když babyboxy začínaly, tak jsem si říkala, jestli to třeba nebude moc jednoduché řešení pro maminky, jež dítě nechtějí. Ale určitě to každá z nich zváží hodně a až dojde k názoru, že to opravdu jinak nejde, je to východisko. Je dobře, že děti odložené do babyboxu mohou jít rovnou k adopci a dostat se odmalička k rodičům, kteří je chtít budou,“ míní osmadvacetiletá Hana Maxová. Podle ní jsou babyboxy veliká šance do dalšího života pro odložené děti.

„Kdyby babyboxy nebyly, ty děti by byly třeba v rodinách týrané nebo by je jednoho dne vzala rodičům sociálka, a to by pak pro ty malé bylo mnohem složitější. Neznám výsledky statistik, ale podle mého názoru si adoptivní rodič raději osvojí miminko, než třeba starší dítě. Ty pak zůstávají v dětských domovech, poznamenané výchovou rodičů, kteří je kdysi nechtěli. Babybox je dobrá věc,“ dodává mladá žena.

Ani Jana Lepičová nemá nic proti novorozeneckým schránkám. „Jsem pro. Myslím si, že byl velmi dobrý nápad zavést babyboxy, a to z důvodu záchrany dětí. Je snad jasně lepší, než aby umíraly nechtěné děti třeba v popelnicích, ne?“ podotýká Lepičová.

Úplně první babybox se objevil v České republice v roce 2005. Bylo to v hloubětínském zámku v GynCentru v Praze. Následovalo Brno, Ostrava, Kadaň či Zlín a Pelhřimov. V jižních Čechách je babyboxů pět. V Písku, Strakonicích, Českém Krumlově, v Jindřichově Hradci a nově také v Budějovicích.

Fakta o babyboxu

• Babybox je speciálně vybavená schránka pro uložení novorozeněte v blízkosti zdravotnického zařízení.
• O odložené dítě se postará zdravotnický personál, a pokud se o něj rodiče už nepřihlásí, nabídnou ho zdravotníci k adopci.
• Babybox je klimatizovaný i vytápěný.
• V České republice je 50 babyboxů, zachránily už 73 dětí.
• Při zakládání babyboxů v České republice se angažuje Nadační fond pro odložené děti Statim a občanské sdružení Babybox pro odložené děti. Iniciátory těchto aktivit byli advokát Roman Hanus a Ludvík Hess.