O sirotcích s Androidem

Android

Android

Výrobci své telefony s Androidem příliš neaktualizují. Iphone je vzor, ve Windows Phone naděje a pro všechny ostatní CyanogenMod.

Starají se výrobci o své starší telefony, připravují pro ně nové verze softwaru s novými funkcemi? Nebo starost o zákazníka končí okamžikem prodeje a vývoj směřuje především k novým modelům?

U smartphonů prodávaných na americkém trhu to zjistil a graficky zpracoval Michael DeGusta na svém webu The Understatement. Výsledek nám dovolil převzít.

Každý měsíc, každý smartphone

Graf znázorňující úroveň podpory výrobců chytrých mobilních telefonů začal Michael DeGusta tvořit po představení nové verze Androidu „Ice Cream Sandwich“. Google totiž potvrdil, že pro jeho první vlajkový smartphone Nexus One tato verze nebude dostupná. Začalo se to srovnávat s iPhonem, jehož model 3GS se začal prodávat sedm měsíců před Nexus One a přitom před pár týdny dostal upgrade na nejnovější iOS 5.

Michael DeGusta zjistil, že Nexus One je na tom v rodině androidů s upgrady ještě velmi dobře. Prozkoumal všechny telefony s Androidem a iOS, které se v USA prodávaly před říjnem 2010. Každý měsíc po prodeji u nich označoval, jestli měly aktuální verzi softwaru. Případně zda byly jednu, dvě nebo tři verze pozadu. Bral v úvahu pouze velké verze, nikoli desetinková vylepšení.

Android za to nemůže

Graf jsme během prodlouženého víkendu ukázali na facebookové stránce MobilManie. Reakce typu „Co s tím má Android společného“ ale ukazovaly mírné nepochopení, co ukazuje. Proto je nutné ještě před tím, než ho odhalíme, přidat vysvětlující odrážky:

1. Operační systém Android s tímto porovnáním skutečně nemá mnoho společného. Infografika vůbec nehodnotí kvalitu a oblíbenost operačních systémů.

2. V grafu jsou místo toho hodnoceni výrobci mobilních telefonů: HTC, Samsung, Motorola, LG, Apple. Oni rozhodují o tom, zda pro své starší modely nabídnou aktuální verzi operačního systému. Když nenabídnou, na ně padá vina.

3. Kdo chce a koho to baví, může mít ve svém telefonu aktuální Android díky neoficiálním upgradům.

Bída už rok po začátku prodeje

Sloupce jsou rozděleny podle roků po začátku prodeje telefonu, každý z nich potom ještě na dvanáct měsíčních dílů. Barvy: zelená = aktuální firmware, žlutá = jedna hlavní verze pozadu, oranžová = dvě verze pozadu, červená = tři a více verzí pozadu. Tlustý černý rámeček zvýrazňuje, jak dlouho byl telefon v prodeji. Čerchovaná čára ukazuje, jak dlouho dával výrobce modelu podporu ve formě alespoň drobných aktualizací. Ceny jsou americké, s dvouletou smlovou.Sloupce jsou rozděleny podle roků po začátku prodeje telefonu, každý z nich potom ještě na dvanáct měsíčních dílů. Barvy: zelená = aktuální firmware, žlutá = jedna hlavní verze pozadu, oranžová = dvě verze pozadu, červená = tři a více verzí pozadu. Tlustý černý rámeček zvýrazňuje, jak dlouho byl telefon v prodeji. Čerchovaná čára ukazuje, jak dlouho dával výrobce modelu podporu ve formě alespoň drobných aktualizací. Ceny jsou americké, s dvouletou smlovou.Sloupce jsou rozděleny podle roků po začátku prodeje telefonu, každý z nich potom ještě na dvanáct měsíčních dílů. Barvy: zelená = aktuální firmware, žlutá = jedna hlavní verze pozadu, oranžová = dvě verze pozadu, červená = tři a více verzí pozadu. Tlustý černý rámeček zvýrazňuje, jak dlouho byl telefon v prodeji. Čerchovaná čára ukazuje, jak dlouho dával výrobce modelu podporu ve formě alespoň drobných aktualizací. Ceny jsou americké, s dvouletou smlovou.

Smutná čísla

Z grafu plyne několik zjištění, které by si výrobci smartphonů s Androidem na americkém trhu neměli dát za rámeček:

7 z 18 telefonů nikdy nemělo poslední verzi OS.

12 z 18 mělo aktuální verzi OS nanejvýš několik týdnů.

10 z 18 se během dvouleté smlouvy s operátorem ocitlo dvě a více verzi za aktuální.

11 z 18 přestalo být podporováno dříve než rok po uvedení.

13 z 18 ztratilo podporu ještě před tím, než se přestaly prodávat, nebo velmi krátce na to.

15 z 18 nepodporovalo verzi Android Gingerbread, která je dostupná od prosince 2010.

Až bude za několik týdnů dostupný Android Ice Cream Sandwich, u všech zařízení se barvy změní směrem k červené.

Na nejméně 16 z 18 telefonů se Android Ice Cream Sandwich téměř jistě nikdy oficiálně nedostane.

Navíc graf platí přesně jen pro ty, kteří si telefon koupili hned na začátku prodeje. Čím později, tím je to horší.

Nexus One je nakonec se svým zeleným řádkem ideální telefon. Ukazuje, jak uživatelům svědčí, když je výrobce hardwaru úzce propojený s vývojářem operačního systému.

Samotné propojení ale nestačí, musí se k tomu ještě chtít. Že to jde, ukazuje Apple v horní části grafu. První iPhony měly po třech letech stále aktuální software. Model 3GS k tomu už také směřuje, šestá verze iOS, která už pro něj zřejmě nebude určena, určitě nebude dřív než za osm měsíců, které mu do tří let zbývají.

Applu se některé upgrady nepovedly. Zejména iOS 4 dovedl iPhone 3G (ten první prodávaný v Česku) téměř do stavu nepoužitelnosti. V aktuálním iOS 5 zase mnohem víc padají aplikace, objevují se problémy s výdrží. I tak ale mohou mít uživatelé iPhonů pocit, že se o ně výrobce stále stará.

Ten, ten a ten za to mohou

Nemůže za to samotný Android, opravdu ne. Největší vina leží na výrobcích hardwaru, kteří si myslí, že je výhodnější soustředit se hlavně na vývoj nových modelů místo podpory starších. Je to asi nakonec pravda, pokud se na problém podívají z finančního hlediska.

Tím jak většina výrobců smartphony upravuje, například uživatelským prostředím nebo svými aplikacemi, nemohou do starších modelů nahrát nový software bez úprav. Chce to čas a chce to peníze, za které výrobce dostane možná akorát spokojenost a vděčnost uživatelů.

Většina z nich navíc o nějakém softwaru vůbec netuší, natož aby vyžadovala nové verze. Část těch, kteří je chtějí, už navíc v telefonech stejně mají neoficiální software. Tak proč to nakonec dělat?

Trochu za to ale může i Google, který coby zástupce vývoje mohl trvat na tvrdších podmínkách kompatibility. Současný stav vede spíš k roztříštěnosti než k přímému směru vpřed. Svým postojem k aktualizaci telefonu Nexus One, který se začal prodávat teprve v lednu 2010, navíc nedává dobrý příklad.

Tato situace komplikuje život i vývojářům. Pokud chtějí vyvíjet aplikace, které využívají možnosti posledních verzí operačních systémů, dobrovolně tak od sebe odsekávají uživatele starších telefonů. Nebo musí samostatně vyvíjet více verzí svých aplikací.

Zdá se, že Windows Phone bude víc semknutý. Jistě, na světě ještě není tolik zařízení jako telefonů s Androidem. Microsoft ale právě před několika dny oznámil, že sto procent telefonů na platformě Windows Phone bez ohledu na výrobce už může používat aktuální verzi Mango.