Obce a bytová družstva lobbovaly za nástupce Zelené úsporám

Zástupci českých obcí a měst, bytových družstev a ekologických sdružení se snažili přesvědčit premiéra Petra Nečase pro vznik nového Programu energetické nezávislosti. Nástupce programu Zelená úsporám by podle nich měl dál snižovat závislost budov na vytápění fosilními palivy. Financován by měl být z prodeje povolenek na vypouštění skleníkových plynů. "Nečas na schůzce označil návrh využití desítky miliard korun z prodeje povolenek do postupné modernizace budov za smysluplný a vhodný pro další diskuzi," sdělil Martin Sedlák z Hnutí Duha. Program by měl podle něj domácnostem, městům, obcím i krajům pomoct s důkladnou energetickou renovací budov, tedy zateplením, výměnou oken či vybavením domů moderními zdroji tepla.

Předseda komise životního prostředí Svazu města a obcí a starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal řekl, že výnos z příjmů za povolenky by měl být směřován kromě domácností do veřejného sektoru, na zateplení škol, školek, domovů pro seniory, knihoven a jiných veřejných budov. „Toto potom přináší úspory pro veřejné rozpočty. Ušetřené peníze jsou investovány do veřejné infrastruktury pro obyvatelstvo - komunikací, osvětlení, zeleně, kanalizací a vodovodů,“ uvedl. Důležité podle něj je, že předseda vlády návrh ihned nezavrhl a bude o něm s ministry uvažovat.

Program Zelená úsporám vychází z mezinárodní úmluvy o snižování emisí skleníkových plynů, takzvaného kjótského protokolu. Poskytne do konce roku 2012 na zateplení či výměnu oken a kotlů českým domácnostem zhruba 19 miliard korun, které stát získal prodejem emisních kreditů především Japonsku. Zájem o dotace byl tak vysoký, že příjem žádostí Státní fond životního prostředí ukončil už před rokem. Od roku 2013 začnou pro nakládání s emisními povolenkami platit nová pravidla. Ekologickým sdružením vadí, že velkou část z nich mají dostat energetické firmy zdarma.

Emisní povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry skleníkové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Průměrná cena jedné povolenky v letech 2013 až 2020 by měla být zhruba 18,40 eura (asi 450 korun).