Ochutnejte sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2015. A nebojte se sladkých!

Salon vín - Valtice

Salon vín - Valtice Zdroj: Salon vin

Patříte mezi milovníky vína a chcete ochutnat ta nejlepší z Čech a Moravy? Zajeďte si do jihomoravských Valtic, kde byl právě otevřen Salon vín ČR 2015 - degustační expozice národní soutěže Salon vín České republiky.

Expozice byla letos označena známkou TOP vinařský cíl roku. Na místním zámku se prezentuje sto nejlepších vín z celé České republiky, vybraných pro tento rok odborníky v národní soutěži Salon vín. Návštěvníci si mohou vybrat z některého typu degustačních programů a prezentovaná vína si zakoupit. Součástí expozice je také naučná expozice o odrůdách révy a historii vinařství u nás a také „Síň slávy“ našeho vinařství.

Ve zkratce lze letošní složení Salonu shrnout následovně:

• Šampion – Rulandské bílé ze Zámeckého vinařství Bzenec
• nejlepší červené - Laurot z Vinselektu Michlovský
• 74 bílých, 23 červených
• 9 Ryzlinků rýnských, po osmi z odrůd Chardonnay, 7 Ryzlinků vlašských, Sauvignonů, Veltlínských zelených a kupáží
• 8 pozdních sběrů, 67 vín ročníku 2013, nejstarší víno ročníku 2005 a
• neuvěřitelných 18 zástupců vinařství Vinselekt Michlovský - Cena za nejlepší kolekci vín

Šampionem, tedy nejlepším vínem České republiky pro rok 2015, a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Hrozny pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky. Šampion Salonu vín 2015 uspěl v konkurenci 1646 moravských a českých vín přihlášených do soutěže. Jedná se o víno jemně žluté barvy, se stopami lučního kvítí a jarního ovoce. V chuti lehké a přesto plné a široké.

Mezi červenými suchými a polosuchými víny byl nejlépe hodnocen Laurot 2012 výběr z hroznů od firmy Vinselektu Michlovský.

V kategorii bílých polosladkých vín se porota shodla na Rulandském šedém 2013 výběru z hroznů vinařství Lahofer.

V kategorii růžových vín je jediné víno, a to Cabernet Sauvignon rosé 2013 pozdní sběr firmy Znovín Znojmo.

Jako nejlepší v kategorii sladkých vín zvítězila Pálava 2013 ledové víno Bronislava Vajbara.

V kategorii jakostních šumivých vín zvítězil Chateau Bzenec brut 2011 jakostní šumivé víno s.o. společnosti Chateau Bzenec.

Jak vlastně výběr stovky nejlepších vín roku probíhá? Přináším své osobní svědectví, letošního výběru top 100 v Mikulově jsem se zúčastnil jako host komise sladkých a polosladkých vín.

Salon vínSalon vín

Sladká vína v Salonu vín ČR 2015

Mým sousedem u stolu, se kterým jsem si vyměňoval názory na hodnocená vína, byl vinař Jan Stávek z Němčiček, specialista na fortifikovaná vína. „Zřejmě vzhledem k faktu, že se v našem vinařství do značné míry zabýváme sladkými víny, byl jsem vybrán do komise, která hodnotila právě polosladká a sladká vína. Degustátoři většinou tento úkol považují za trest, protože si raději pochutnají na suchých minerálních vínech a připadne jim hodnotit cca 40 sladkých vín v jednom setu únavné. Pro mě je to ovšem velká výzva, protože vedle sebe v jedné komisi můžete hodnotit tak zajímavá vína, jako jsou výběry z cibéb, botrytické výběry, ledová a slámová vína nebo dokonce fortifikovaná“.

Zkušený vinař, který vyrůstal v rodinném vinařství, ví, že sladká vína jsou složitá nejen na hodnocení, ale také na jejich výrobu. „Nejprve musí vinař docílit správně vyzrálých až přezrálých hroznů a poté musí v technologii postupovat tak, aby do vína dostal a ve víně uchoval maximální množství aromatických látek, dokazující vyzrálost hroznu, tudíž intenzitu a komplexnost aroma. Víno zároveň nesmí být nudně sladké, aby konzumenta neunavilo, takže se musí volit takové výrobní postupy, které ve víně zároveň zachovají určitou míru svěžesti a kyselinky“.

hodnotící komise sladkých vín, v popředí Jan Stávekhodnotící komise sladkých vín, v popředí Jan Stávek | Salon vin

Byli jsme přítomni hodnocení finálního kola Národní soutěže vín, ve kterém se prezentovalo z cca 1500 přihlášených vzorků rovných dvě stě, ze kterých se vybírala nejlepší stovka. Po tomto předvýběru byla zaručena kvalita hodnocených vzorků. Každý ze sedmi členů komise měl před sebou notebook a na něm hodnotil jednotlivé vzorky. Přiděloval body podle jednotlivých hodnotících kritérií, jejímž součtem se došlo k výsledné známce oscilující mezi 80-90 body.

Vína, která obdržela přes 90 bodů, mířila jasně do Salonu. Komise se většinou shodla na kvalitě konkrétního vína (někdy bylo hodnocení příkré: „Je cítit po houbě, jako medicína. Po plísni, až mentolové. Je jako kočičí moč…“) a pak už bylo jen na osobní preferenci, jestli ten či onen degustátor upřednostňuje v buketu lipový květ, med, limetku, pupen černého rybízu, květ hlohu, propolis, rozinky, sušené meruňky nebo ořechovou. To vše a spoustu jiných aromat se objevovaly v předložených vínech. Různorodost aroma byla zajímavější díky faktu, že jsme hodnotili ročníky 2013 až 2005.

vína se hodnotila v počítačivína se hodnotila v počítači | Salon vin

Jak Jan Stávek zhodnotil 40 vzorků vín? „ Z mého pohledu byla hodně zajímavá vína z kategorie výběr z cibéb. Tato vynikala především svou čistotou a přímočarou, ne ovšem jednoduchou aromatikou. Buketní pestrost vín zajišťoval nejen odlišný styl rukopisu vinaře, ale také odrůdová diference. Všichni z komise jsme se shodli na třech nejlepších sladkých vínech, na dvou ledových a jednom fortifikovaném, které bylo pro většinu přítomných přísedících opravdovým překvapením. Ledová vína totiž jsou doménu chladnějších vinařských oblastí, kam česká republika bezesporu patří, ale fortifikované víno se na výsluní a v konkurenci těch nejlepších z republiky neočekává.

O to větší bylo překvapení a bodové hodnocení, které v první hodnotitelské fázi toto fortifikované, tzn. „moravské portské“ dostalo dokonce nejvyšší. Nakonec se komise rozhodla spravedlivým hlasováním vybrat jedno z těch ledových vín. A udělali jsme dobře. To fortifikované bylo totiž z produkce našeho rodinného vinařství. Tak abych nebyl popotahován, že jsem manipuloval výsledky…“.

Šlo o likérové víno Lokus červený (2012, 2011) se skvělou chutí čokolády a švestkových povidel, které se ve finále muselo sklonit před vítězným ledovým vínem Pálava 2013 Bronislava Vajbara.

porotce Jan Stávek v zajetí médiíporotce Jan Stávek v zajetí médií | Salon vin

O vínech v Salonu vín
Nejúspěšnějšími odrůdami letošního ročníku se staly Ryzlink rýnský s 9 zastoupeními, Chardonnay s 8 zastoupeními, dále Ryzlink vlašský, Sauvignon, Veltlínské zelené a Cuvée se 7 zastoupeními a Rulandské bílé a Rulandské šedé se 6 zastoupeními. Tramín červený a Pálava mají 5 zastoupení, Frankovka a Rulandské modré 4.

Ročníkem s největším zastoupením je ročník 2013 s 67 víny, ročník 2011 se 14 a ročník 2012 se 13 víny. Nejstarší víno je z roku 2005 a také se zde letos vyskytuje jeden sekt „bez ročníku“.