Očkování proti prasečí chřipce? Pro vybrané už brzy

Zřejmě v polovině listopadu vláda zahájí očkování proti prasečí chřipce. Vakcíny budou. Pro vybrané.

Virus H1N1 se potuluje světem a příležitostně zabíjí. Nyní poprvé i v Česku.
Jen pět měsíců poté, co byla prasečí chřipka v naší zemi diagnostikována, zemřela v Karlových Varech jednatřicetiletá žena. Česko se tak stalo osmnáctým státem Evropské unie, který oznámil oběť nového kmenu chřipky.
„Nic dramatického se neděje, není důvod propadat panice. Počet nemocných v Česku je minimální a klinický průběh tohoto onemocnění zůstává lehký. Dodržování základních hygienických pravidel pomůže občanům ochránit se i před sezónní chřipkou,“ prohlásila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně se žádná zpřísnění v ochraně obyvatel proti nákaze v souvislosti s prvním úmrtím nechystají. „Opatření jsou stejná jako v ostatních zemích Evropské unie, vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace. Lidé s vybranými diagnózami budou očkováni v průběhu listopadu,“ uvedl. Obchodní zástupce společnosti Karlovarské minerální vody Michal Mištera je chlap jako skála. Široký v ramenou, svalnatý. Aktivně sportuje, hodně času tráví v přírodě, v létě i v zimě rybaří. Prakticky nemarodí.

Očkování pro vybrané

Pokud se za tři týdny probudí nachlazený a vzpomene si, že se nechá preventivně naočkovat proti takzvané prasečí chřipce, velmi pravděpodobně nikde nepochodí. Vakcína totiž nebude pro každého. Přednost dostanou lidé důležití pro stát. „Zdravotníci, hasiči, vojáci, vodárenská služba nebo policisté. A také lidé chronicky nemocní, které vyberou praktičtí lékaři. Například kardiaci či lidé s onemocněním plic,“ uvedla Jindřiška Benešová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Karlových Varech. Michal Mištera nepatří ani do jedné z těchto skupin. „Někdo nás musí chránit, takže ať jsou klidně naočkovaní. Osobně prasečí chřipku nijak neřeším, není to pro mě strašák,“ říká Mištera, který by případnou možnost očkování podle vlastních slov stejně asi nevyužil. „Četl jsem, že není stoprocentně vyzkoušené, a tak nevím, jestli bych se nechal naočkovat.“
Ministryně zdravotnictví však obavy části populace z očkování nesdílí. Před novináři se proto sama nechala naočkovat. „Neměla jsem žádné vedlejší příznaky, ani zvýšenou teplotu, ani škrábání v krku. Myslím si, že očkování se lidé nemusí bát,“ řekla Jurásková.

Každý týden nemocní

V Česku bylo do poloviny října nahlášeno 314 případů nakažení prasečí chřipkou. Týdně se přitom nakazí pět až osm lidí. Většina lidí se léčí doma a nepotřebuje antivirotika. Pro člověka se silnou imunitou neznamená virus větší problém. Pokud jde o příbuzné a známé ženy, která chřipce podlehla, stejně jako muže, který leží v karlovarské nemocnici ve vážném stavu, všichni byli klinicky vyšetřeni. U nikoho z nich nebyl virus zjištěn.
Podle Světové zdravotnické organizace se prasečí chřipkou na světě do poloviny října nakazilo 400 tisíc lidí, přičemž 5335 z nich zemřelo. Nejvíce nakažených je v USA.