Od stesti.cz k sexu s nezletilou

Domažlický soud řešil první případ pohlavního zneužívání, jehož aktéři se seznámili přes internet.

S podmínkou na jeden rok odešel od domažlického soudu osmatřicetiletý Jiří. Pohlavně zneužil teprve čtrnáctiletou Jitku, se kterou se seznámil přes internet. Zatímco muž se hájil, že dívce už dávno podle jejích slov bylo patnáct, ona tvrdila pravý opak. Jiří prý věděl, že chodí teprve do osmé třídy. Jitka se začátkem roku zaregistrovala na seznamovací portál stesti.cz pod přezdívkou a uvedla, že je jí patnáct let. Dlouho si s Jiřím jen chatovali. Jednoho dne ale k němu usedla do auta, odjeli spolu na výlet a ještě ten den se spolu s Jiřím milovali.

„Muž vycházel z tvrzení dívky, že už jí bylo patnáct. A opíral se i o zmíněný portál, kde to měla také napsané. Naopak dívka tvrdila, že muž věděl, kolik je jí ve skutečnosti let,“ říká domažlický soudce Jan Švígler. Podle soudce jde o první případ pohlavního zneužívání, kdy se oba aktéři seznámili přes internet. „Bylo to o lehkovážnosti muže, který uvěřil dívce a neprověřil si skutečný věk. Ale i o vypočítavosti školačky.

Ti, kteří se chtějí zaregistrovat na portál, musí odsouhlasit všeobecné podmínky. A ona tvrdila, že si ničeho takového nevšimla,“ vysvětluje soudce, proč nakonec vynesl rozsudek při dolní hranici sazby.

Nebezpečný internet

Stejně jako čtrnáctiletá Jitka využívají internet ke komunikaci, ale i jako prostředek k seznámení tisíce mladých lidí. Například sedmnáctiletá Michaela sotva přijde ze školy domů, její první cesta vede k počítači. „Nejčastěji diskutujeme s kamarádkami na facebooku. To je jeden z nejoblíbenějších portálů. Jsme tam zaregistrovaní snad všichny ze třídy,“ tvrdí studentka klatovské střední školy. Její spolužačka Petra tráví také hodně času na nejrůznějších portálech. „Mám svůj profil na lide.cz a také na libimseti. cz.,“ chlubí se dívka. Zmíněné stránky se řadí mezi nejoblíbenější, kam chodí žáci základních i středních škol i během vyučování.

„Při hodinách informatiky se tam běžně můžeme podívat. Je sice pravda, že nás učitelé kontrolují a když to zjistí, řeknou, abychom ze stránky vyjeli, ale dívá se tam skoro každý. A také o přestávkách si můžeme zajít do počítačové učebny na internet,“ říká čtrnáctiletý David, žák osmého ročníku. Někteří rodiče přiznávají, že ohlídat dítě, co ve skutečnosti na počítači dělá, je těžké.

„Jedině se snad každý den podívat na historii webových stránek. Na to ale není pokaždé čas,“ přiznává Libuše Vondrová, matka dvanáctileté dívky. „Vím, že je dcera hodně na portálu lidé nebo na facebooku, ale ten chytl i řadu nás dospělých, takže proč ne?“ směje se žena.

Od psaní ke kyberšikaně

Internet ale zdaleka není jen zdrojem zábavy. Diskuze na nejrůznějších portálech mohou přerůst až do takzvané kyberšikany. Mezi její nejznámější projevy patří pomlouvání, zastrašování nebo ztrapňování jiné osoby. K tomu se užívají e-maily, SMS zprávy, diskuse, ale mohou mít i podobu pomlouvačných webových stránek nebo blogů. Kyberšikana způsobuje hlavně psychické rány a její oběť se velmi těžko rozpozná. Není výjimkou, že se domluví parta spolužáků a napíšou pár urážlivých slov na profil kamaráda na facebooku. O tom, že jde o projev kyberšikany, která může druhého ztrapnit nebo mu ublížit, často nemají potuchy.

„Mluvíme s dětmi na tohle téma. Dokonce jsme nechali ve škole nainstalovat schránku důvěry, kam nám mohou žáci psát podněty. Svěřují se nejčastěji s problémy s kamarády, ale žádný konkrétní případ, který by se týkal kyberšikany nebo šikany mezi žáky vůbec, jsme naštěstí neobjevili,“ uvedl Vlasta Skřivan, ředitel Základní školy v Čapkově ulici v Klatovech. Podle Skřivana učitelé dohlížejí na to, aby žáci o přestávkách ani o hodinách nenavštěvovali na počítači pochybné webové stránky. „Zablokovaný přístup na stránky nemáme. Pokaždé je v počítačové učebně peadgogický dozor,“ tvrdí ředitel školy.