Od zabíjení k vyhrávání: vývoj sportovních disciplín

Šerm, ilustrační foto

Šerm, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Některé sportovní disciplíny na olympijských hrách dříve sloužily k zabíjení nebo k přežití. Musely se změnit. Jak? V nedávném článku „Plavky mohou vést na stupně vítězů“ jsme psali o vývoji plaveckého úboru a jeho úpravě pro maximální výkony plavců. Zdaleka to však není jediná sportovní disciplína, která se v průběhu doby měnila a utvářela.

Na LOH v Londýně se bude soutěžit v 29 sportovních odvětvích. Sportovci mezi sebou porovnají nejen sílu a rychlost, ale také přesnost, vytrvalost a zručnost, stejně jako o mnoho let dříve.

Lepší přežije

Mohlo by se zdát, že kromě zlepšování podávaných výsledků a designu dresů se jinak sporty nijakým způsobem nemění. Skutečnost je však taková, že mnohé sporty procházely v průběhu let neustálému drobnému vylepšování a podoba, v jaké je známe teď, je jen výsledkem mnoha let práce.

Vybrali jsme několik málo disciplín, u kterých v prvopočátku platilo heslo „Lepší přežije!“, a které se – naštěstí pro sportovce – změnilo v „Lepší vyhraje!“.

Takovými sporty jsou například zápas, box nebo judo. Zde však až na zápas, který sportovce vybavil ochranou uší, nedošlo ve výbavě k téměř žádným změnám. Měnila se jen pravidla, aby se co nejvíce ochránilo zdraví všech zúčastněných.

Disciplínami, které nás však zaujaly, jsou šerm, moderní lukostřelba a samozřejmě také běh (protože jak víme, kdo uteče, přežije).

Sportovní šermířské umění

Ačkoliv by se to na vzhledu sportovních šermířů nemuselo zdát, právě jejich vybavení se v průběhu let radikálně změnilo.

šermšermRakouský ženský šermířský tým z roku 1888Zdroj: polarbearstale.blogspot.cz

V době svého vzniku (ve starověku) bylo pro šermíře vhodné nosit do boje těžkou ochrannou zbroj. Zbraně byly totiž extrémně těžké a pronikly i slabším kovem. Po technologické stránce se však měnila především samotná zbraň. Z těžkých sečných zbraní se postupně přecházelo k lehkým bodným. Aby však měl šermíř více prostoru k pohybu, ustupovalo se postupně i od brnění.

Šerm byl velmi dlouho oblíbeným prostředkem vyřizování osobních sporů a šermířům bylo celkem jedno, co mají na sobě, hlavně že z utkání vyšli živí. Avšak zájem o šerm opadal a stal se pouze okrajovou zábavou. V té době se odklonil od svého prvotního účelu k čistě sportovní zábavě. Jako sportu se mu ale dostalo velké pozornosti až po prvních novodobých OH v roce 1896.

Ačkoliv se nezasvěcenému divákovi může zdát, že vybavení šermířů je od počátku vzniku sportovního šermu stále stejné, opak je pravdou. Prvním krokem bylo samozřejmě vytvoření jednotného sportovního úboru pro všechny šermíře. Další postupně přicházející změny pak měly za úkol co nejvíce snížit riziko zranění soutěžících.

šermšermUkázka šermu s dnešní výbavou. Je vidět připojení kabelů k elektrické vestěFoto CC: Marie-Lan Nguyen

Vodivost rozhoduje

Dnes všechny části oděvu musí splňovat velmi přísné podmínky kvality a výdrže. Jedním z prvních ochranných prvků byla maska, která chrání obličej. Její pevnost musí být 1600 Newtonů na jeden cm2, aby nemohlo dojít k proniknutí zbraně k obličeji.

Šermíři jsou oblečeni do kalhot a vesty z kevlaru, který se používá například také pro výrobu neprůstřelných vest. Kevlar má vysokou tuhost a pevnost, což z něj dělá dokonalý ochranný materiál. Do výbavy (především žen) patří také prsní chránič.

Velký zlom ve sportovním šermu však způsobilo zavedení elektrické vesty, která minimalizovala roli rozhodčího při soubojích. Spodní vrstva vesty je protkána elektrickými obvody, které přesně zaznamenávají zásah zbraní. Vesta musí splňovat regule vodivosti, aby protivník nebyl znevýhodněn. U souboje s jinými zbraněmi než je fleret (rozdíly zasahovaných partií), se můžete setkat i s jinými vodivými částmi oděvu. A samozřejmě, aby vaše vesta fungovala, musíte mít také vlastní elektrický kabel, kterým vás připojí do elektrické sítě.

Není luk jako luk

Lukostřelba vznikla již před desítkami tisíc let jako dokonalé lovecké a bojové umění. Spojovala trpělivost, sílu i přesnost. Šikovný lukostřelec byl přínosem pro každou skupinu, protože ji nejen chránil, ale také pro ni lovil. S příchodem moderních střelných zbraní se od používání luku ustoupilo, avšak jako oblíbený sport přetrval.

Tibetský lukostřelecTibetský lukostřelecTibetský lukostřelec z roku 1938 by pravděpodobně nezvládl střílet z moderních luků Zdroj CC: Bundesarchiv, Wikipedia

Ačkoliv se dobové a kulturní zpracování luků a šípů lišilo, většina prvků byla neměnná. Šípy s ostrou hlavicí (hrotem) připevněnou k tělu šípu (dříku). Luk z pružného materiálu (dříve nejčastěji dřevo) tvořící lučiště a z pevné tětivy.

S lukem a šípy si asi nejčastěji spojujeme indiány, pravdou však je, že luk provázel lovce již ve starší době kamenné a jako oblíbená zbraň byl používán téměř všemi národy. Od původního zahnutého kousku dřeva však luk ušel dlouhý kus cesty. Je otázkou, zda by si původní lovci poradili i s dnešním velmi propracovaným vybavením každého lukostřelce.

Luk si sice částečně zachoval svou prohnutou podobu, ale už ne čistý design. Sportovní luky mají upravené tělo, pro co nejvhodnější držení. Jsou obohacené o zaměřovače a stabilizátory. Luky také mohou mít na koncích kladky se závěsy kolem tětivy. Vše co nejvíce zvyšuje přesnost střelce. Ve sportovní lukostřelbě se již jedná o každý milimetr, který může přispět k vítězství. Pro dnešní střelce s jejich vybavením by pravděpodobně nebylo ulovení jelena žádným těžkým úkolem.

Současná lukostřelbaSoučasná lukostřelbaDnešní lukostřelecká výbava se od původní hodně liší

Nejedná se však jen o výbavu luku. Také ochranné prvky střelců se dočkaly změn. Používají se malé kožené pláty připevněné na prstech vystřelujících šípy. Střelci oblékají ramenní chrániče a chrániče ruky držící luk. Ramenní chrániče se však používaly již mnohem dříve.

Kdo uteče, vyhraje

Běh možná není přesně disciplína, která zapadá do odvětví, kterým předcházely vražedné účely. Avšak o život při něm šlo určitě. Mnohokrát se v historii stalo, že útěk byl vlastně tím nejlepším prostředkem k záchraně života. Nejdříve bosí běžci byli postupně obohaceni o vynalezení obuvi a ještě později i o speciální běžecké oděvy.

Běh však není obsažen jen v samotném sportovním běhu, ale je prolnut i v mnoha jiných sportech, například fotbalu. Pokud se však přeci jen zaměříme na běžce, o jejich vítězství může rozhodnout i pár milisekund. Proto je velmi důležitá i výbava.

BěžkyněBěžkyněOblek TurboSpeed by měl zvyšovat výkon běžců, díky technice užívané u golfových míčků Zdroj: Nike

Mnoho výrobců obuvi se snaží ve svých dílnách vytvořit co možná nejvhodnější boty pro běžce. Musí být lehké, přilnavé k zemi a především aerodynamické. Ani vědecké laboratoře nezahálejí. Výzkumy zjišťující všechny vlivy na rychlost a výkon nejsou ojedinělým jevem.

Nejnovějším počinem v této oblasti je vývoj speciálního běžeckého obleku Turbospeed, který se inspiroval technikou užívanou u golfových míčků. Celý jeho povrch je pokryt drobnými důlky, které mají zvýšit výkon běžce o 0,023 sekund. Důlky mají význam pro aerodynamiku běhu.

Zajímavé momenty vývoje bychom však našli i u mnoha jiných sportovních disciplín, které budou na LOH k vidění.