Odmítají maso i vejce, jedí jen syrová jídla. Přerovské restaurace nejsou pro ně

Lidé, kteří se vyhýbají jídlům vařeným nebo živočišného původu, nemají v Přerově kam zajít na jídlo. Restaurace myslí jen na vegetariány.

Dvaadvacetiletý Petr Polášek se už před čtyřmi roky rozhodl, že bude jíst jen syrová jídla. Odmítá tedy i pečivo. V Přerově to má těžké, žádná z místních restaurací pro takzvané vitariány nemá zvláštní nabídku. Podobně jsou na tom i vegani, kteří odmítají jíst potraviny živočišného původu a frutariáni, kteří jedí jen ovoce. Restaurace myslí jen na vegetariány.

Vitarián Polášek si tak musí jídlo připravovat sám. „Občas bych si rád zašel do restaurace, ale v Přerově nemám šanci,“ říká Polášek. Svůj životní styl kvůli tomu rozhodně nezmění. „Došel jsem k závěru, že člověk má jíst jen potravu, kterou mu vydala Matka země. Měl by se pokorně vrátit ke svým kořenům,“ tvrdí vitarián.

Nevýhodný byznys

Zákazníků, jako je Polášek, je příliš málo, než aby pro ně restaurace něco připravovaly. „Můžeme jim nabídnout jen syrovou zeleninu, kterou podáváme jako oblohu k jídlu. Klidně vyjdeme vstříc vegetariánům, ale o vitariánské recepty prozatím jídelníček nerozšíříme,“ říká majitel čtyř přerovských restaurací Peter Chantúr. Podle něj se v tak malém městě, jako je Přerov, takový byznys nevyplatí.

Vitarián Polášek s tím nesouhlasí. „Myslím, že kdyby nějaká restaurace přišla s nabídkou jídel pro vitariány, naše řady by se ještě rozšířily. Chce to jen odvahu. Mám spoustu receptů, které by určitě lidem chutnaly. Nakonec by přišli na to, jak chutně se dá upravit i syrová strava,“ tvrdí Polášek. Pro kuchaře má několik tipů, co by mohli připravovat. „Třeba ovesnou kaši, sladký máčený šrot nebo medový či jablečný krém s nepečeným chlebem s rozinkami,“ prosazuje svá oblíbená jídla vitarián. Zatím mu v hospodě nabídli jen krouhané zelí nebo banán s tvarohem.

Samostatnou méně početnou skupinu tvoří frutariáni, kteří jedí jen čerstvé ovoce. Ani ti v jídelním lístku přerovských restaurací nenajdou košík jablek či ošatku hrušek.

Nic živočišného původu

Životní filozofie neubližovat zvířatům přivedla před sedmi lety devětadvacetiletého Lukáše Nováka z Přerova k přesvědčení, aby ze svého jídelníčku vyškrtl všechno jídlo, které je živočišného původu. Zapomenout tak musel nejen na maso, ale i na vejce či mléko a všechny výrobky, které jsou z nich vyrobené. „Jít do restaurace v Přerově a shánět se po něčem veganském je téměř nemožné,“ povzdechl si Novák.

A tak má svoje oblíbené recepty, které si bez problémů připravuje v domácí kuchyni. „Mám rád třeba zapékané brambory se zeleninou. Je to zdánlivě jednoduchá věc, ale v restauracích ji moc nenabízejí. Když už jdu s přáteli posedět a mám si dát jídlo, objednám si hranolky s kečupem a doufám, že je kuchař připravuje jen na rostlinném oleji,“ dodává Novák.

I když je nabídka v Přerově malá, přesto jsou na tom vegani lépe než vitariáni. „Můžeme jim nabídnout saláty, rýži nebo zapékanou brokolici. Něco speciálního ale opravdu nemáme,“ doplňuje majitel restaurace U Radnice Alan Šmiřák.

Ani kousek masa

Nejlépe jsou na tom vegetariáni. V Přerově jsou dva podniky, které jim vycházejí vstříc. Jedním z nich je čajovna U Dračí princezny, která má přes poledne pravidelně plno. „Jako jediní v Přerově nabízíme vegetariánské polední menu a je o ně zájem. Máme své recepty, které obměňujeme, doplňujeme a vylepšujeme,“ popisuje majitelka čajovny Martina Nevřelová, která každý den vaří přibližně padesát porcí bezmasého jídla.

K Dračí princezně chodí například devětatřicetiletá vegetariánka Jana Balková. „Nejím už od puberty žádná zvířátka. Těžko by se mi trávilo s pocitem, že kvůli mně musel zemřít jakýkoliv živočich. Dříve se lidé na vegeteriány dívali skrz prsty, dnes už je osvěta i nabídka restaurací lepší,“ tvrdí Balková.

Ve větší míře nabízí jídlo pro vegetariány i přerovská restaurace Pivovar. „Máme v lístku pět bezmasých jídel. Oblíbený je třeba kuskus s grilovaným lilkem, cuketou a omáčkou z hořčice. Nebo brambory s lilkem, pečenými rajčaty, česnekem, bazalkou a sýrem,“ říká vedoucí restaurace Pivovar Lucie Zlámalová. Nabídku Pivovaru nevyužívají jen vegetariáni, ale také hosté, kteří se snaží do svého jídelníčku zařadit zdravější stravu. A těch je podle Zlámalové čím dál víc.
Uvítali byste více vegetariánských a podobných restaurací?