Olomoucké stavby hýřily barvami

Fasády náměstí explodovaly z šedi do výrazných barev, a to pomocí speciálního nasvícení LED reflektory. Tyto technologie přinášejí také nové možnosti veřejného osvětlení v obcích.

Olomoucké Horní náměstí v historickém jádru města jasně ukázalo, jak může vypadat budoucnost urbanismu a architektury. Souvislá řada domů byla pomocí moderních LED technologií jednotlivě nasvícena jinou barvou reagující i na zvukové podněty, nebo se na fasádách odehrávaly působivé příběhy pomocí projekce - tzv. videomappingu (viz foto).

#####Světlo VZÁŘÍ

Festival však upozornil i na praktické možnosti moderního osvětlení v současném urbanismu a architektuře a zvýšil povědomí o energeticky úsporných možnostech osvětlení měst a obcí. „Světlo hraje klíčovou roli při vnímání atmosféry jakéhokoli města. Účast společnosti Philips na festivalu VZÁŘÍ vychází z naší snahy být v čele vývoje v oblasti osvětlení,“ dodává Arno Kraus, generální ředitel společnosti Philips ČR a Philips Lighting. Novou noční podobu tak dostaly radnice, banka i další významné historické objekty. Speciální osvětlení radnice dokonce aktivně reagovalo na okolní dění, ať už to byla hudební produkce, nebo jen zvuky a řeč návštěvníků.

#####Dynamické osvětlení ulic

Philips v rámci festivalu světla a videomappingu představil moderní koncept řízení venkovního osvětlení CityTouch. „V současnosti je osvětlení ulic statickou, až pasivní záležitostí, která umožňuje světla pouze zapínat a vypínat. V naprosté většině případů je to v kontrastu s pulzujícím rytmem ulic, lidí, provozem a děním ve městech, jejichž dynamičnost i atmosféru by mohlo světlo zdůraznit,“ upozorňují zástupci firmy.

Systém CityTouch využívá potenciál, který veřejné osvětlení skýtá, a nabízí dynamické, inteligentní a flexibilní osvětlení měst a obcí. Správci veřejného osvětlení mohou sbírat a spravovat data o osvětlovací soustavě, řídit veškeré práce pravidelné i operativní údržby, zapínání, vypínání soustavy i úspory spojené se stmíváním svítidel. CityTouch umožňuje řízení osvětlení komunikací na úrovni jednotlivých svítidel, z jakéhokoli počítače přes internetové rozhraní. Lze tak pomocí vzdáleného přístupu zapínat a vypínat soustavu osvětlení, nastavovat schémata stmívání nebo přizpůsobovat intenzitu například ročním obdobím.

V případě poruchy systém upozorní správce a indikuje, v jaké části problém nastal a jaký je jeho charakter. Další výhodou systému CityTouch je nezávislost na výrobci svítidel, předřadníků či jiných komponent, a lze jej tedy přizpůsobit potřebám jakéhokoli stávajícího osvětlení. První takový systém veřejného osvětlení, který kombinuje LED svítidla Philips SpeedStar a počítačový systém CityTouch, byl spuštěn v lednu letošního roku v Plzeňské ulici v Praze. Osvětlení frekventované a rozsáhlé komunikace zahrnuje až pět dopravních pruhů, dva tramvajové pásy, výška činí 12 metrů a vzdálenosti mezi stožáry je až 35 metrů, vše řízeno pomocí internetu. Ačkoli primárním úkolem této instalace nebylo snížení spotřeby energie, příkon každého světelného zdroje klesl z původních 170 W na 159 W.