Opavanky: s kočárky to nejde tam, kam bychom chtěly

Maminky s kočárky ve městě narážejí na řadu bariér. Mnohdy se i pořádně zapotí.

Opava není pro maminky s kočárky bezbariérová, říkají v anketě Sedmičky mladé Opavanky. Špatný přístup do budov je nejvíce trápí na poště na Masarykově třídě a v Městských lázních. Redakce Sedmičky sama vyrazila do opavských ulic, aby vyzkoušela, jak se s kočárkem dostene na vybrané úřady a instituce. Tři místa ze sedmi neuspěla.

Maminky: je to dřina

Osmadevadesáti maminek se redakce Sedmičky v centru města ptala, jestli je Opava pro kočátky bezbariérová. Téměř devadesát procent z nich odpovědělo, že ne. „Když jsem začala jezdit s kočárkem, měla jsem pocit, že se v pohodě dostanu jenom do supermarketu. Pak jsem zjistila, že s trochou cviku to zvládnu i jinde. Někde je to ale o nervy,“ líčila své zkušenosti Petra Válková.
Kde je to nejhorší? „Na poště. S těmi dveřmi bojuji pokaždé. Jsem ráda za každého, kdo mi tam pomůže,“ uvedla Jana Chrástecká a spolu s ní více než třetina dotázaných maminek.
Téměř čtvrtině z nich nejvíce vadily schody do budovy plaveckého bazénu, kam s dětmi chodily plavat. „Chodila jsem tam s malou na plavání kojenců a i kvůli těm schodům jsem přestala. Hrozně mi vadilo každý týden s kočárkem skákat nahoru a po plavání zase dolů,“ řekla například Ludmila Pacigovičová.
Jako problematické řada z oslovených uváděla i zdravotní pojišťovny a finanční úřad. Některé maminky si také vzpomněly na Českou správu sociálního zabezpečení na Těšínské ulici, některé základní školy či muzeum.
Jen devět oslovených mladých žen nenarazilo na špatný přístup pro kočárky nikde, kam chodí.

Těžké dveře i schody

Sedm míst si s kočárkem projela redakce Sedmičky.
Jako první prošel testem opavský magistrát. Redakce vyzkoušela přístup na matriku, na odbor vnitřních věcí, kde se vyřizují občanské průkazy či pasy, a na pokladnu finančního a rozpočtového odboru, kam maminky chodí zaplatit za nově narozeného potomka poplatek za odpad. A všude to s kočárkem šlo.
Stejně bezproblémové je i kontaktní místo Státní sociální podpory, kde je potřeba si vyřídit porodné či mateřskou.
Dalším testovaným místem bylo východní nádraží. To je také bezbariérové. Výtahy, využívané především bezdomovci, však k nastoupení nelákají.
První potíže přišly před budovou Všeobecné zdravotní pojišťovny. U schodů je pouze plošina pro vozíčkáře. „Na plošinu se může postavit i kočárek. Je třeba zavolat vrátného a ten rád pomůže,“ poradil vedoucí provozního oddělení Radomír Hanos. Na štítku u plošiny, který popisuje její obsluhu, se však o kočárcích nepíše a vrátný to maminkám může říct, až jsou s kočárkem nahoře.
Pravým oříškem je pošta. Vytáhnout kočárek s dítětem po sjezdu a přitom si otevřít těžké železné dveře s trochou cviku jde. Do dalších dveří za sjezdem pro kočárky se však nikdo bez pomoci nedostane.
Pokud chtějí maminky do budovy plaveckého bazénu, musejí s kočárkem zdolat desítku schodů. Sjezd pro kočárky úplně chybí, i když tam chodí plavat kojenci.
Na výstavu do historické budovy muzea to jde také těžko. „Bezbariérový máme zatím Památník v Hrabyni a arboretum. U starých budov muzea bezbariérový přístup bohužel není,“ komentovala mluvčí Lada Truparová.

Bez bariér už brzy

Maminky s kočárky se však už příští rok dostanou i tam, kde jim dnes komplikují život schody či těžké dveře.
Na poštu na Masarykově třídě, do plaveckého bazénu, ale také na koncerty, výstavy nebo do kavárny v Obecním domě či na další úřady se v příštích letech dostanou i ti, pro které jsou schody nepřekonatelným problémem.
Těžké železné dveře zmizí z budovy pošty v centru města. „Máme zpracovaný a schálený projekt na rekonstrukci pošty. Jeho součástí je bezbariérový přístup, elektronicky otvírané dveře i úprava přepážek. Začneme v roce 2010,“ říká vedoucí pošty na Masarykově třídě Vladislav Salát.
Pohodlněji by se měly maminky s dětmi dostat i do budovy plaveckého bazénu. „Technické služby mají studii na vybudování schodišťového výtahu. Město na něj chce získat dotaci. Pokud ji dostaneme, výtah by na schodech mohl být příští rok. Bude univerzální, využitelný jak pro zdravotně postižené, tak pro kočárky,“ říká mluvčí radnice Jan Šindler.
Bez bariér budou i kanceláře České správy sociálního zabezpečení. Ta se z budovy na Těšínské ulici u Teska přestěhuje do úřednického areálu na Krnovské ulici, kde se již pro její sídlo upravuje stavební plocha. „Na Krnovskou se přesunou i kanceláře ministerstva zemědělství z výškové budovy za Slezankou. Zájem mají i další instituce,“ doplnil Šindler.
A s kočárkem to půjde i za kulturou. V nově zrekonstruovaném Obecním domě je výtah, který každého dopraví kamkoliv v budově. V případě Slezského zemského muzea si lidé musí počkat. „U historické výstavní budovy muzea s bezbariérovým přístupem počítáme při rekonstrukci,“ říká mluvčí muzea Lada Truparová. Termín oprav zatím neexistuje, chybějí peníze.
Od příštího roku bude pro maminky s kočárkem i vozíčkáře snadnější cestování městskou hromadnou dopravou. Po Opavě začne jezdit šest nových nízkopodlažních trolejbusů. První čtyři se v ulicích objeví do června, zbylé dva do konce roku 2010. Z pětatřiceti trolejbusů tak bude díky novým přírůstkům čtyřiadvacet nízkopodlažních.