Oraclu po odkupu Sun Microsystems stále klesají prodeje hardwaru

Prezident Oraclu Mark Hurd na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku.

Prezident Oraclu Mark Hurd na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku. Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz ze San Franciska: Oracle ani po zhruba 4 letech po odkupu Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolarů úplně nepřesvědčil, že se jednalo o dobrou koupi. Minimálně tedy po finanční stránce. Firma už třetí kvartál v řadě zůstala mírně za očekáváním trhu a hardwarová divize v tom hraje značnou roli – prodej serverů se v posledních 3 měsících meziročně propadl o 14 procent, když vygeneroval tržby 669 milionů dolarů.

I s těmito propady je ale možné pozorovat čísla, která vedení Oraclu zajímají nejvíce. Za poklesem hardwarové divize stojí především padající prodeje levnějších serverů, jež už Ellison dříve odstavil na druhou kolej. Důvodem je zejména to, že tyto x86 stroje jsou v podstatě komoditou a generují příliš malé marže. Oracle proto nedávno uzavřel partnerství s Dellem, jež bude mít x86 na starost, a sám se soustředí na vlastní takzvané integrované systémy s marží mnohem více odpovídající standardům firmy.

Prodeje levnějších zařízení ale padají mnohem rychleji, než o kolik roste odbyt integrovaných serverových sestav. Vlajkové lodi Exa v posledním kvartále meziročně narostly o 60 procent, ani to ale výpadky nepokryje. Šéf Oraclu Larry Ellison dříve tvrdil, že zastavení poklesu hardwaru očekává už letos v únoru, později ale začal mluvit až o srpnu. Podle analytiků ale náběh bude mnohem delší a očekává se, že obrat nastane nejdříve v roce 2015.

Problémy s obchodem

„Máme stále výbornou marži. Navíc 40 procent z oněch 60 procent růstu v posledním čtvrtletí tvoří noví zákazníci, kteří předtím u Oraclu nebyli,“ sdělil na setkání s novináři na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku prezident společnosti Mark Hurd. Zástupci Oraclu v rozhovorech pro E15.cz uvedli, že do roku 2015 chtějí se systémy Exa překonat hranici 2,5 miliardy dolarů. Trh tomu údajně nahrává.

Ellisonova korporace totiž věří, že zákazníci budou chtít integrovat a zjednodušit svojí IT infrastrukturu. Systémy Exa v jedné „krabici“ kombinují nejenom servery, ale také síťové technologie či technologie pro ukládání dat, a navíc je k nim přibalen optimalizovaný firemní software či databáze. Exa je tak v podstatě takový iPod do datových center.

Mnoho firem nicméně stále nechce veškerou IT infrastrukturu svěřit do rukou jednoho dodavatele. V Oraclu si myslí, že změna myšlení je otázkou času. „Když nebudete závislí na jedné firmě, budete závislí na mnoha jiných věcech. Třeba na technicích, kteří budou udržovat technologie od více výrobců v chodu,“ zaznělo v rozhovorech. Oracle větří velké peníze mimo jiné v konsolidaci IT – firmy mohou převést data z mnoha serverů na jeden či několik málo strojů Exa a tím ušetřit až desítky procent na provozu. Zároveň se ale upíšou Oraclu, který s hardwarem prodává i podporu. To už se ostatně projevuje na finančních výsledcích, kdy tržby z hardwarové podpory naposledy vyrostly o 5 procent.

Oracle každopádně musí vyřešit své interní procesy, které lepším prodejům brání. Larry Ellison po odkupu Sun Microsystems najal Marka Hurda mimo jiné z toho důvodu, aby vyřešil to, jak jeho firma bude prodávat nový hardware. Bývalý šéf HP začal revitalizovat obchodní tým a nabírat až stovky nových obchodníků zaměřených právě na hardware. Zároveň s tím jim ale stanovil příliš vysoké kvóty, které musí plnit, což podle různých zdrojů vede k tomu, že zkušení lidé z Oraclu odchází ke konkurenci a ve firmě není úplně nejlepší prostředí.

Čtěte také:

Oracle a Dell se spojují. Je to i pomsta HP

Oracle dohání SAP a také umí zpracovávat data „pekelnou rychlostí“

Noví lidé v obchodu navíc často nemají zkušenosti, a i když dochází k nabírání posil, ty nejsou tak efektivní a zkušení jako jejich předchůdci. Pro Oracle je zároveň hardware novou věcí do DNA společnosti, jež se dlouhá léta soustředila pouze na software. „Mnoho našich obchodních zástupců se musí integrované hardwarové systémy naučit prodávat. Stále se často soustředí pouze na jeden projekt nebo jednu část, ale ne na celou vizi,“ popisuje jeden ze zdrojů E15.cz.

.

Oraclu začínají růst prodeje Exa hardwaru také v Česku. Firma zde doposud prodala kolem 7 strojů, což je při jejich ceně a velikosti trhu relativně dost. „České firmy mají o Exa zájem. Nyní jsou ovšem ve fázi, kdy se s těmi stroji učí a zjišťují, co všechno s nimi mohou dělat.“ Pro lokální trh může být podle šéfa české pobočky Josefa Švendy zajímavá i možnost pronájmu hardwaru, který Oracle nabízí. Tady ale prozatím zákazníci chybí.

Cestu autora na konferenci OpenWorld 2013 hradila společnost Oracle.