Originální připomenutí známého řetězce

I když podle mě slavná síť restaurací Hard Rock Café v Praze nedosahuje takového věhlasu jako v jiných městech světa, přesto mám pocit, že putovní výstava The Art of Hard Rock má velké ambice restauraci dobře zpropagovat – díky originálnímu pojetí. Vznikla u příležitosti čtyřicátých narozenin řetězce Hard Rock Café a Česká republika se stává teprve druhým místem, kde je vystaveno čtyřicet exponátů ze sbírky tohoto podniku.

My Češi ale zase až tak neprahneme po „umění“ amerických showmanů, proto asi výstavu okořenil svým právě dokončeným obrazem také náš nesmrtelný slavík. Mistr Karel Gott dokončil svůj obraz právě v den vernisáže. Čistě náhodou. Víc než o výstavu nějakého umění jde o dobře provedený marketingový tah. Ale proč ne, když to má úroveň.

Co mě trochu překvapilo, je to, že umělecké předměty nejsou vystaveny v pražském Hard Rocku, ale v poměrně noblesní galerii Dvorak Sec Contemporary v Dlouhé ulici. Další dobře promyšlený plán. Galerie je prestižnější místo.

Na druhou stranu je třeba říci, že z oněch čtyřiceti předmětů jsou všechny skutečně dílem nějakého zpěváka. A mnohdy i tak trochu uměleckým a hodně ceněným. Nelze tedy čekat, že byste se tam podívali třeba na dobře známého Harleye Elvise Presleyho. Výstava sází hlavně na lépe skladné artefakty. Třeba masky Bruce Dickinsona z Iron Maiden.

Řada obrazů a „uměleckých výtvorů“ je pro laika jen těžko uchopitelná, proto mi přišlo docela vtipné, že zástupci pražského Hard Rock Café vytipovali několik děl a podrobili je psychologickým rozborům od renomovaných psychologů. Zajímalo by mě, jak moc se trefili. Podle mě obrazy mnohdy vznikaly ve chvíli, kdy ten či onen zpěvák zrovna vypadal takříkajíc pod obraz.