Osm národů poměří síly

Hluboká nad Vltavou bude hostit již své třetí mistrovství Evropy malých baseballistů. Poprvé bude turnaj i ve Zlivi.

Pět dní budou na Budějovicku létat míčky od pálek a z rukavic malých baseballistů. Na hřišti bude zaznívat vedle češtiny ruština, běloruština, němčina nebo rumunština.
Hluboká nad Vltavou a blízká Zliv budou hostit mistrovství Evropy žáků v baseballu. Začne 13. července a vyvrcholí o pět dní později 17. července.
„Zúčastní se ho osm týmů,“ říká manažer mistrovství Evropy David Šťastný z hlubockého baseballového klubu. Vedle domácího Česka i Rakousko, Litva, Bělorusko, Rusko, Ukrajina, Slovensko a Rumunsko.
Komu chybí státy jako Německo nebo Nizozemsko, má smůlu. „Ty tyhle dětské kategorie neuznávají a jezdí na šampionáty až se staršími,“ objasňuje David Šťastný.
Připravit šampionát dětí, to je práce na dva až tři měsíce dopředu. Je potřeba zařídit ubytování, dopravu a stravu pro více než stovku mladých nadějí. Dále je nutné zajistit hřiště a všechno kolem něj a sehnat dostatek pořadatelů. Pořadatelé také musí vytisknout plakáty a připravit bulletiny.
„Je to práce jako na dospělém šampionátu, jen s tím rozdílem, že na hřišti jsou děti,“ pousmál se manažer.
Ovšem Hluboká má v této oblasti s podobnými turnaji nemalé zkušenosti. Vždyť žáci se pod zámek sjedou už potřetí. Když dostali v roce 2006 Hlubočtí možnost organizovat mistrovství poprvé, rozhodně nezklamali. A protože všichni odjížděli spokojení, přidělila jim asociace možnost pořádat turnaj i podruhé, v roce 2008, a teď i potřetí.
Poprvé se s nimi pustili do pořádání i sousedé ze Zlivi. Zde před nedávnem vznikl nový klub s dětskými kategoriemi, místní si dokonce postavili vlastní nové hřiště. „Tygři Zliv jsou naším spřáteleným klubem, se kterým plánujeme dětské turnaje i do budoucna,“ vysvětloval Šťastný.
Dalším důvodem je i to, že Hluboká má pro žáky jen jedno hřiště a na turnaj podobného rozsahu jsou lepší dvě. A to ve Zlivi je pěkné. „Ve Zlivi získají s pořádáním turnajů zkušenosti a my jsme zase za pomoc rádi. Dobře se doplňujeme,“ pochvaloval si Šťastný.
Ve výběru českého celku jsou také dva domácí zástupci. Zlivský klub reprezentuje na mistrovství za Česko Jiří Císař. Svého zástupce bude mít také Hluboká. Z ní se dostal do reprezentace Jiří Mlsek.
V reprezentaci jsou děti z různých koutů republiky. Nechybí zástupci z velkých klubů z Ostravy, z Brna nebo z Prahy. Aby se dostali až na samotný šampionát, museli projít několika soustředěními, kde si trenéři vybírali. To konečné, kde se budou sehrávat, je v plánu o víkendu před samotným mistrovstvím v Praze.
„Je skvělé, že se do reprezentace dokážou dostat i děti z malých oddílů jako je Hluboká a Zliv,“ pochvaloval si na webových stránkách klubu mladík Jiří Mlsek, který jinak pochází z Týna nad Vltavou. A co od účasti na mistrovství očekává? „Týden hezkého baseballu s bezva partou a na konci medaile na krku,“ ujišťuje.
Češi totiž obhajují zlato z posledního mistrovství Evropy a menší cíle si nedávají. Věří, že s podporou diváků se jim to povede.

Program základních skupin:

13. června: Litva - Slovensko (11 hodin, Hluboká), Rusko - Rumunsko (12, Zliv), Rakousko - Ukrajina (14, Hluboká), Česko - Bělorusko (17, Hluboká).
14. června: Rumunsko - Rakousko (11, Hluboká), Ukrajina - Rusko (14, Hluboká), Slovensko - Česko (17, Zliv), Bělorusko - Litva (17, Hluboká).
15. června: Slovensko - Bělorusko (11, Hluboká), Rusko - Rakousko (14, Hluboká), Česko - Litva (17, Hluboká), Ukrajina - Rumunsko (17, Zliv).
Na základní skupiny bude poté navazovat vyřazovací část.