Osobností Karviné je Josef Adámek

Lidé z Karviné vybrali za největší osobnost města Josefa Adámka. Člověka, který spoustu let pomáhal nejenom nemocným dětem.

Josef Adámek je na Karvinsku známou osobností. Léta jako představitel nadace Zdravé město Karviná přesvědčoval podnikatele, že právě díky jejich penězům by mohla vzniknout škola bez bariér, mohli by se snáze přepravovat lidé z denního stacionáře nebo by děti mohly jezdit k moři a zlepšit své dýchací problémy. Někteří na prosbu o pomoc reagovali, jiní ne. Josef Adámek dělal, podle svých slov, tuto práci celým srdcem. Před časem ho nemoc připravila o zrak. Přesto se vzdát nechce.
„Jsem sice už dost nemocný, ale chuť do života rozhodně neztrácím. Oslepl jsem, ale ani taková událost mě přece od práce pro děti neodradí. I když už ve Zdravém městě pracovat nemohu, budu se snažit pomoci nějak jinak,“ říká Josef Adámek.

Bezbariérový přístup pro děti na vozíku

Nejčastější důvody, pro které většina lidí Josefa Adámka považuje za největší osobnost Karviné, jsou právě ty, že pomáhá dětem. Stejnou vlastnost vyzvedli při vyslovení jeho jména i lidé, se kterými Adámek spolupracoval. „Když si vzpomenu na spolupráci s Josefem Adámkem, není nic, co bych mu mohla vytknout. Na naší Základní škole U Lesa, která má nyní už přívlastek bezbariérová škola, také díky němu jezdí už asi pátým rokem výtah pro děti na vozíčku. Jednu dobu dokonce našel i část peněz na zaplacení asistentky právě pro postižené děti, které naši školu navštěvují. Opravdu škole velmi moc pomohl a tím zároveň pomohl i dětem, které do ní chodí. Jsme rádi, že jsme s ním mohli spolupracovat,“ popisuje své zkušenosti s Adámkem ekonomka Základní školy U Lesa Eva Hanusová.
Adámek už šestadvacet let pracuje také v zastupitelstvu. A tam se potkává s bývalým primátorem Antonínem Petrášem. I ten jeho práci uznává. „Pro práci, kterou vykonal, si tohoto člověka neuvěřitelně vážím. Má samozřejmě své klady i zápory, ostatně asi jako každý z nás, navíc ho osud potrápil, protože přišel o zrak. Cením si ale, že ani taková událost ho nedonutila se vzdát prospěšné práce, kterou do té doby vykonával,“ říká zastupitel Petráš. Podle něj si Adámek uznání opravdu zaslouží. „Znám ho hodně dlouho a myslím, že svou práci dělal prostě z vnitřního přesvědčení. Teď, i když je slepý, se snaží pomáhat o to více. Už s tímto handicapem například organizoval charitativní sbírku šatstva,“ dodává dále Petráš.

Ozdravné pobyty a přístroje do nemocnic

Práce Josefa Adámka spočívala v tom, že pro projekty Zdravého města nebo nadace Dítě a ovzduší hledal sponzory, kteří by penězi přispěli na dobrou věc. Oslovil i Pavla Šrámka. „Popsat ho několika větami je skoro nemožné. Má takovou vlastnost, která se dnes vidí čím dál tím méně. Dělal svou práci ne ani tak pro sebe, jako pro druhé,“ dodal k osobě Adámka Šrámek, jeden z karvinských podnikatelů, který se Zdravým městem spolupracoval. „Oslovil mě samozřejmě s návrhem, jestli bych se nechtěl jako podnikatel podílet na některých projektech pro děti a já souhlasil. Musím říci, že spolupráce s nadací Zdravé město byla vždycky naprosto průhledná. Jinými slovy jsem přesně věděl, kam každá koruna, kterou firma věnovala, putuje,“ pochvaloval si Šrámek. Také díky němu mohly obě karvinské nemocnice zakoupit některé z potřebných přístrojů, několik dalších dětí s dýchacími potíži mohlo odjet k moři na ozdravný pobyt, kam jako zdravotní dozor jezdila i lékařka pro děti a dorost Helena Smetanová. „Spolupracovala jsem hlavně s nadací Dítě a ovzduší. Jezdila jsem s dětmi na zájezdy jako zdravotní dozor, bez nároku na peněžní odměnu. Bojovaly u moře s dýchacími potížemi, které jim způsobilo karvinské ovzduší. Josef Adámek pracoval celou svou duší, takže domluva s ním byla vždycky bezproblémová. Zdravé město mělo štěstí, že mělo takového zaměstnance. Myslím, že tak obětavý člověk se dnes lehce nehledá. Podle mě bude ve Zdravém městě chybět,“ popsala své zkušenosti Smetanová.