Osobnosti roku - Jiří Klsák

Respektovaný odborník, držitel Ceny města a ceny Osobnost kraje, patriot „ne-rodného“ města.

Lidé jej nejvíce vnímají kvůli snaze zabránit architektonické devastaci Karlových Varů prostřednictvím Klubu Za krásné Karlovarsko, který archeolog Jiří Klsák vede. V oboru je pak uznávaným odborníkem s rozsahem od pravěku po středověk a jeho největším „zářezem na pažbě“ je objev kostela sv. Mikuláše pod horou Krudum.
Klsák má od roku 1980, kdy začal pracovat v Karlovarském muzeu, za sebou řadu úspěšných výzkumů, bádání a výsledků. Za ta léta si vybudoval pozici uznávaného odborníka, který - obrazně řečeno - nesmí chybět u žádného kopnutí do země. Ať už se jedná o stavbu třeba průtahu nebo archeologický výzkum památek.
„Jako každý kluk jsem měl spoustu představ, co bych mohl dělat. Když mi bylo třináct, jeli jsme s rodiči na Slovensko, jezdili po památkách a tehdy jsem viděl naživo archeologický výzkum na Děvíně a nadchlo mě to,“ vzpomíná, co jej nasměrovalo na archeologickou cestu. Základ měl z knih - historické romány, literatura faktu, knihy Eduarda Štorcha.
Studia oboru prehistorie-dějepis na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze ukončil v roce 1978.
Největším Klsákovým úspěchem je objev kostela svatého Mikuláše u obce Hrušková na Sokolovsku v roce 2002. Výzkum inicioval šéf Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov Vladislav Podracký. „Cením si nesmírně i výzkumu kostela svatého Linharta, ale o něm se vědělo. Kdežto Mikuláše jsme museli najít. Tam jsme vůbec nevěděli, co hledáme a kde přesně máme hledat,“ vzpomíná archeolog. Kostel, o němž hovoří listiny z roku 1253, se již v minulosti snažili objevit jiní.
V roce 2003 dostal Jiří Klsák Cenu města za rok 2002, o pět let později cenu osobnost kraje za rok 2007 v kategorii neziskových organizací za úspěchy v oblasti archeologie, netradiční prezentace památek Karlovarska a úsilí o jejich záchranu. V roce 2003 spoluzaložil Klub Za krásné Karlovarsko, jehož je předsedou. „Tehdy se v Karlových Varech hodně bouralo. Přestože nejsem zdejší rodák, přirostlo mi tohle město neobyčejně k srdci. A strašně mě mrzí, jak dopadá,“ svěřuje se.
Občanské sdružení může být účastníkem řízení, na nichž se rozhoduje o povolení rekonstrukce či stavby nového objektu. Sdružení se tak snaží ovlivnit, aby ve městě nevznikaly novodobé „stavební hrůzy“ a nedocházelo k devastaci chráněných objektů. Z koníčků zůstalo archeologovi toulání přírodou, literatura a hudba, zejména bigbít. A co mu dělá radost?
„Bude to znít jako klišé, ale mám radost ze svých dětí. A jinak se raduju spíše z drobností. Člověk by se měl radovat z drobností, které jsou kolem nás.“ Z trojice dalších navržených - Lukáš Mensator, Jitka Kulhánková a Karel Holoubek - si Jiří Klsák vybral zakladatelku časopisu Promenáda Jitku Kulhánkovou. O ní čtěte v příštím vydání.

Jiří Klsák:

*1954 v Mariánských Lázních
1978 - absolvoval FF UK v Praze
2002 - objev kostela sv. Mikuláše
2003 - Cena města za rok 2002, Klub Za krásné Karlovarsko
2008 - Osobnost kraje za rok 2007