Ostravská rádia bez antén

Rádia, která vysílají jen na internetu a hrají místní kapely. Daří se jim rozdílně.

Šestatřicetiletý ostravský hudebník Viktor Cigánek se už několik měsíců věnuje projektu, který je v svým rozsahem v Ostravě nový. Vede internetové rádio Zostra /www.zostra.cz/, na kterém, jak už přímo napomíná jeho název, hrají především rockeři z Ostravska. Zkušební provoz začal loni v říjnu, dnes už rádio jede čtyřiadvacet hodin denně. „Jsme nekomerční nezisková záležitost, hrajeme bez reklam,“ upozorňuje Cigánek. Zařízení na provoz má doslova v obýváku, kam také přicházejí nahrát své projevy k posluchačům i dva moderátoři. Na šichtě a Fajront
„Hrajeme amatérské kapely z Ostravska, která jiná rádia prostě nepouštějí. Mnoho lidí je překvapeno, jak dobře to zní. A jsou to dnes už stovky kapel,“ uvádí Cigánek. Rádio má své denní bloky nazvané například Na šichtě , Budíček nebo Fajront. Zatímco první měsíc začínalo rádio s patnácti posluchači, má dnes denně i tři stovky přístupů. „Teď ještě nejsou počty tak důležité, uvidíme za rok,“ míní Cigánek. Posluchači Zostra tak mohou poslouchat koncerty kapel, které hrají každou první středu na Stodolní v klubu Templ, plánují se přímé přenosy se soutěže Radegast Líheň. Náklady na provoz takového rádia odhaduje Cigánek na několik tisíc korun měsíčně. Ty hradí firma poskytující telekomunikační služby na Moravě. Neotřelé rádio je pro ni zajímavé. Cigánek doufá, že bez reklam se Zostra obejde i v budoucnu. „Jak se v tom začnou točit peníze, posune se to někam, kde by to nemělo být,“ míní Cigánek.
Peníze, které spolyká takový podniku jsou v porovnání s jinými médii prakticky zanedbatelné. Vybavení včetně software vyjde tak do patnácti tisíc korun, pak je třeba platit peníze za připojení k internetu, což mohou být zhruba tři tisíce korun měsíčně, samotný provoz a nakonec i autorská práva. Tam přicházejí ke slovu organizace zastupující autory jako Osa či Integram. „Dohodli jsme se velmi dobře,“ říká Cigánek.
Rebelové bez peněz
O obdobný projekt s názvem Rebel Rádio Ostrava se snaží dvacetiletý Roman Šimík z Havířova. Spolu se svými přáteli loni oslovili Rebel Rádio Brod z Vysočiny, které žije z peněz místního pivovaru. A stali se jejich pobočkou. V Havířově bylo malé studio, rádio mělo své pořady a orientovalo se na posluchače tvrdších žánrů. Pouštěl se metal, punk, hard core.. Dnes po zadání adresy httpostrava.radiobrod.cz uslyší posluchači jen mateřské vysílání z Vysočiny. „Před čtrnácti dny jsme museli studio vyklidit.Většinou jsme studenti a platit kolem čtyř tisíc korun měsíčně nájem je velká částka,“ vysvětluje Šimík. Přes veškerou snahu se „rebelům“ peníze sehnat nepovedlo. „Kladli jsme důraz především na místní kapely ze severní Moravy. Mají velmi kvalitní světový zvuk,“ lituje Šimík, že Rebel Rádio Ostrava utichlo. Webové stránky však provozuje nadále a Šimík doufá, že se situace otočí k lepšímu a že těch pár tisíc korun měsíčně se někde najde.