Ostrov, kde vznikla majonéza

Město Ciutadella

Město Ciutadella Zdroj: Bohumil Pražský

Menorka, druhý největší ostrov Baleárského souostroví, není jen ostrovem mnoha přírodních krás a kulturních památek. Je to především ostrov majonézy, ginu a výborného sýra.

Na nejsevernější ostrov Baleár se jezdí hlavně za odpočinkem. Prosluněné pláže s narůžovělým pískem omývané Baleárským mořem k tomu přímo vybízejí. Avšak dovolená strávená pouze na pláži by byla hříchem - především pro ty, kteří mají rádi památky a dobré jídlo.

Kamenné unikáty

Po ostrovech Menorka a Malorka jsou rozesety unikátní kamenné stavby, které pocházejí již z prvního tisíciletí před naším letopočtem. Jsou to pozůstatky talayotské kultury, která tyto ostrovy před dávnými časy obývala. Nyní je obývají především malé hbité ještěrky, které se na starobylých ruinách vyhřívají. Nejzajímavější jsou megalitické stavby ve tvaru písmene T, tzv. tauly, nebo stavby kruhovitého tvaru, tzv. talayoty.

Talatí de DaltTalatí de Dalt | Bohumil Pražský

Další starobylou památkou je megalitická kamenná hrobka – naveta. Nejzachovalejší se nachází v lokalitě Naveta des Tudons v blízkosti druhého největší města Ciutadella. V této obří hrobce dlouhé více než 13 metrů bylo nalezeno až 100 koster nebožtíků z doby bronzové.

Mahón – kolébka majonézy a výborného ginu

Hlavním městem ostrova je městečko Mahón, katalánsky Maó. Město s bohatou historií se vypíná na mohutných skaliskách ve východním cípu ostrova. Městu dominuje velký přístav Port Mahón, který byl již od středověku vyhledávaným opěrným bodem pro mocenskou kontrolu západního Středomoří. Není proto divu, že o ovládnutí tohoto strategického místa mělo zájem mnoho evropských panovníků. Především Francouzi a Britové.

Město MahonMěsto Mahon | Bohumil Pražský

Když v roce 1756 zvítězil francouzský vévoda Richelieu nad Brity v bitvě o přístav Port Mahón, nechal na počest vítězů připravit velkolepou hostinu. Na ní se měla podávat i omáčka ze smetany a vajec. Smetana však v kuchyni došla, a tak ji šéfkuchař z nouze nahradil olejem. Nová omáčka Francouzům zachutnala a rozhodli se jí tak pojmenovat podle místa svého vzniku – mahonnaise.

Město MahonMěsto Mahon | Bohumil Pražský

Další menorskou specialitou je místní gin Xoriguer, který se svou chutí od běžného ginu výrazně odlišuje. Mohou za to bobule jalovce, které v lihovině vytvářejí neobvyklé aroma. Destilérka se nachází přímo v přístavu Port Mahón. Můžete zde slavný gin ochutnat, zakoupit nebo si prohlédnout malé historické muzeum. Z ginu Xoriguer se vyrábí i typický menorský míchaný nápoj Pomada.

Co dalšího ochutnat?

Asi nejznámější gurmánskou specialitou na Menorce je langustová polévka (caldereta de langosta). Na své lodi si na ní občas zajede do městečka Fornells i španělský král Juan Carlos. Je ovšem nutné počítat s tím, že oblíbená pochoutka se našinci poněkud prodraží – cena jedné porce se pohybuje okolo 50 euro.

Město MahonMěsto Mahon | Bohumil Pražský

„král sýrů“. Má tvar kvádru se zaoblenými hranami a jeho výroba má mnohasetletou tradici. Společně s ginem bývá nejoblíbenějším suvenýrem, který si turisté z tohoto ostrova plného slunce a dobrého jídla dovezou.