Oxid uhelnatý i v malém množství ovlivňuje srdeční rytmus, soudí vědci

Lidské srdce, ilustrační foto

Lidské srdce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Už děti na druhém stupni základní školy vědí, že oxid uhelnatý je pro člověka jedovatý a jeho zákeřnost tkví v tom, že není cítit. Jeho vyšší koncentrace v krvi způsobí smrt tím, že znemožní okysličování organismu. Vědci z Univerzity v Leedsu ale nyní zjistili, že člověku škodí i mnohem menší obsah tohoto oxidu v krvi, který se do ní dostane v hustém dopravním provozu a následně může neblaze ovlivnit rytmus srdce.

Oxid uhelnatý vzniká při špatném spalování, při kouření cigaret, ale produkují ho také výfuky aut. Vysoká hladina oxidu uhelnatého v krvi je smrtelná – tělo vlastně zadusí, protože se váže na krevní barvivo (hemoglobin) a znemožní transport kyslíku. Otrava tímto plynem stojí každoročně život kolem 50 Britů a mnoha dalších lidí po celém světě, píše server BBC.com.

Nynější studie ale ukazují, že i menší množství oxidu uhelnatého v krvi, které bylo odhaleno u lidí žijících v městských aglomeracích s velkou intenzitou dopravy, může poškodit srdce, respektive může stát za poruchami srdečního rytmu.

Tým univerzitních vědců zjistil, že plyn způsobuje delší otevření tzv. sodíkových kanálů, které jsou důležité právě pro řízení srdečního rytmu. Narušení sodíkových kanálů pak může vést k srdeční arytmii, která člověka může ohrozit na životě.

Nová schopnost starého léku

Studie v American Journal of Respiratory Critical Care Medicine poukázala na to, že tento účinek může zvrátit stávající lék na anginu pectoris, který ve spolupráci s francouzskými vědci v této souvislosti testovali na krysách. Profesor Chris Peers z Univerzity v Leesdu řekl BBC, že zvířata vystavená podobné síle znečištění, jakou zažívají lidé, měla také podobné potíže se srdcem, a lék jim dokázal pomoci. „Samozřejmě je zapotřebí mnoha klinických studií, ale věříme, že jsme na dobré cestě,“ řekl Peers.

Doktorka Helena Wilsonová, poradce britské Heart Foundation dodala: „Tato studie je dobrým příkladem výzkumu, který přispívá k lepšímu pochopení příčin abnormálního srdečního rytmu. A v tomto případě odhalila novou schopnost již zavedeného léku.“