Paralympiáda? Ta je o psychice

Anna Kulíšková je odmalička prakticky nevidomá. Přesto patří k úspěšným sportovcům a ráda by se stala sportovní novinářkou.

Na oční vadu, kterou trpí, přišli lékaři až v jejích osmi letech. Do té doby s ní okolí jednalo jako se zdravým člověkem. A to jí hodně pomohlo.

Přes svůj handicap dosáhla ve sjezdovém lyžování vynikajících úspěchů. Je stříbrnou a bronzovou medailistkou z paralympiád v Turíně a Vancouveru. Doma se jí třpytí Křišťálové glóby ve sjezdu a super -G.

Za své úspěchy nevděčí pouze své vůli a poctivému tréninku. Při závodech se vždy může spolehnout na trasérku Michaelu Hubačovou. Obě mají na helmách vysílačky, kterými spolu komunikují. Teď společně vyhlížejí další paralympiádu, která se koná v roce 2014 v ruském Soči.

Vyžaduje příprava na paralympiádu nějaký zvláštní trénink?

Z čistě závodního hlediska je paralympijský závod stejný jako jakýkoliv jiný. Ráno se rozjezdíte, jdete na prohlídku a pak na start. Takže žádná speciální příprava se nekoná. Na paralympiádě je to hlavně o tom, jak se kdo dokáže poprat s psychikou.

Máte vlastního trenéra?

Mám osobního kondičního trenéra a trenéra lyžařské reprezentace.

Trénuje s vámi i trasérka?

Co se týče přípravy na sněhu, tam se samozřejmě bez trasérky neobejdu. Suchou přípravu však zvládám sama. Společně s trasérkou absolvujeme jen některé tréninky a pak hlavně soustředění.

Dobrá trasérka je pro vás nezbytná. Kde a jak se trasérka hledá?

Trasérka se hledá těžko. Musí to být člověk, který se může často uvolňovat z práce a kterému jeho rodina toleruje častou nepřítomnost. Ale především musí mít trasér zkušenost se závodním lyžováním. Jsem moc ráda, že mám Míšu, která splňuje mnohem víc.

Určitě to není o vydělaných penězích, spíš o těch investovaných. Kdo vás financuje?

Většinu peněz zajišťuje Český svaz zrakově postižených sportovců. I když k tomu pak přidáme drobné příspěvky od sponzorů, rozhodně to na celou sezonu nestačí.

A lze si i něco vydělat? Jaká je třeba částka za paralympijskou medailí?

Vydělat se dá opravdu jen na paralympiádě. Za bronzovou medaili ve Vancouveru jsem obdržela třicet tisíc korun. Jen pro srovnání, zdraví sportovci dostali za stejný kov čtyři sta tisíc.

Máte pro nadcházející sezonu stanovené výkonnostní cíle?

V letošní sezoně budeme hlavně trénovat a zúčastňovat se národních mistrovství a Evropských pohárů. Tou vyšší metou je samozřejmě paralympiáda v Soči 2014.

Blíží se Vánoce a Silvestr. Jak je obvykle trávíte a co plánujete letos?

Vánoce i Silvestra trávím na Šumavě v Železné Rudě. Užívám si rodinu, sníh a přírodu, a to je ten nejhezčí dárek.

Chcete být sportovní novinářkou. Na co byste se zeptala zrakově handicapovaného?

Není jednoduché ptát se na to, co je vám vlastní a co vám přijde přirozené. Člověk musí přemýšlet o tom, co by asi mohlo zajímat ty zdravé čtenáře, kteří do problému nevidí. Na druhou stranu si myslím, že dokážu napsat o handicapovaném člověku objektivní text bez afektů, přehnané lítosti a obdivu, které většinou z článků o postižených přímo srší.

ANNA KULÍŠKOVÁ

* Narodila se 9. března 1986 v Plzni.
* Studuje žurnalistiku na Karlově univerzitě v Praze.
* Loni vybojovala třetí místo v závodě super - G na paralympiádě ve Vancouveru a získala Křišťálový glóbus ze sjezdu ve Světovém poháru.
* Trénuje na paralympiádu 2014 v Soči.