Parkovacích zón v Berouně bude více

Berounská radnice hodlá zvýšit počet modrých zón v centru města.

Přijedou domů z práce, ale místo, aby své auto zaparkovali a šli domů, nenajdou, jezdí i půl hodiny ulicemi a hledají volné parkovací stání. To je obrázek, který zná řada obyvatel Berouna. Parkování je ve městě dlouhodobý problém a radnice ho začala řešit.
Do budoucna by se v centru Berouna mělo objevit více takzvaných modrých zón, kam se mohou řidiči postavit, jen když vlastní parkovací kartu. Taková místa momentálně jsou například v ulici Karly Machové nebo v České ulici. Brzy se to však změní. „Modré zóny bychom chtěli udělat zatím v Tyršově ulici, kde se teď začíná stavět nové parkoviště, a také kolem středu města. Vzniknout by měly ale až po Novém roce, kdy bude jasný i jejich počet,“ upřesnil dobu, kdy by k uvažovaným změnám mělo dojít, vedoucí odboru dopravy berounského úřadu Miroslav Jerling.
Parkovací kartu si řidiči kupují na jeden rok a v tuto chvíli stojí 360 korun. Na jednu adresu mohou obyvatelé Berouna vlastnit libovolný počet karet. Každá třetí a další karta už ale stojí tisíc korun. O tom, jak to bude do budoucna, se zatím jedná.

Modré zóny dělí obyvatele Berouna na dva tábory. Zatímco jedni by jejich rozšíření uvítali a neváhali by si parkovací kartu pořídit, druzí jsou proti. „Nejen že teď nemám kde zaparkovat, když přijedu z práce, ale do budoucna budu ještě nucený za místo platit. Jsem rád, že se v naší ulici staví nové parkoviště, ale hned mi bylo jasné, že to nebude zadarmo,“ rozčiloval se muž bydlící v Tyršově ulici, který nechtěl sdělit své jméno. Většina lidí si ale myslí, že modrá zóna je krok správným směrem a že nové parkoviště alespoň nebudou využívat lidé, kteří si potřebují něco vyřídit na blízkém náměstí a chtějí ušetřit. I pro ně totiž město nechalo postavit zbrusu nové parkoviště u nádraží.
Nové parkoviště zatím zeje prázdnotou

Více než sto osmdesát parkovacích stání najdou řidiči pod dálničním mostem v blízkosti vlakového nádraží, kde mohou svá auta nechat za dvacet korun na celý den. Jenže nové parkoviště, které stálo sedmnáct milionů korun, zeje prázdnotou. Autobusové nádraží se přestěhuje k vlakovému

Více než deset aut tam stojí málokdy a přitom je parkoviště vzdálené jen asi deset minut chůze od náměstí. Pro některé řídiče je to přesto daleko a jiní nové parkoviště možná ještě nestihli zaznamenat. Město přesto věří, že parkoviště bude v budoucnosti hojně využívané, a to jak lidmi, kteří potřebují na Husovo náměstí, tak těmi, kteří na cestu do práce využijí vlak. „Svoje auto zkrátka necháte na parkovišti s tím, že do práce se pohodlně dostanete vlakem nebo autobusem,“ řekl vedoucí odboru dopravy Miroslav Jerling. Na úpravu přednádražního prostoru, kde bude i autobusové nádraží, žádá berounská radnice 60 milionů korun z takzvaného projektu švýcarsko-české spolupráce.