Parkování hlídají poctivě

Strážníci přijdou hned, ukázal test Sedmičky. Redaktorky zkoušely parkovat bez zaplacení.

Za jak dlouho načapají strážníci na píseckém náměstí neplatiče? Sedmička se rozhodla jejich práci otestovat. Zjistila, že jsou pohotoví, o auto bez platného lístku se zajímali do deseti minut. Hned, jak sundali botičku z vozu jinému řidiči, který zaparkoval na špatném místě.
„Kdo se v tom má vyznat? Tady je přece značka, která dovoluje parkování vlevo i vpravo. Všude je plno sněhu, tak jak mám poznat, že stojím na chodníku, když na něj nevede žádný přechod?“ rozčiloval se řidič ze Strakonic a odmítl třísetkorunovou pokutu zaplatit.
V den, kdy Sedmička parkování v Písku testovala, začali strážníci kontrolovat náměstí až v půl jedenácté.
„Každý den je to jiné. Záleží na tom, kolik dostaneme oznámení od lidí. Když je vyřídíme, kontrolujeme parkování, lístky, kotouče a tak,“ vysvětluje strážník s číslem 031.
Přes den slouží v Písku šest městských policistů. Mají rozdělené rajóny. Uznávají, že se může stát, že někteří řidiči ujdou jejich pozornosti. Podvádět například s prošlými parkovacími lístky prý ale lidé moc často nezkouší. Spíš parkují tam, kde nemají, nebo jim chybí potřebné parkovací hodiny.
Za botičku můžou zaplatit do dvou tisíc korun. Výše pokuty záleží na rozhodnutí strážníků. „Jsou lidé, kterým stojí auto s botičkou před domem třeba týden. Chodí pěšky, pak k němu přijdou, zjistí, že nemohou odjet, a tak to teprve začnou řešit,“ přibližuje strážník.
Loni rozdali strážníci v Písku botičku ve 3200 případech. Celkově jich mají k dispozici deset. Výnos z pokut jde do rozpočtu obce. „O konkrétním využití peněz rozhoduje zastupitelstvo, nemají předem daný účel,“ vysvětluje právník Písku František Staněk.
Radnice vybírá v běžném roce na všech pokutách zhruba dva miliony devět set tisíc korun. Kolik z toho ale přinesou botičky, nikdo neeviduje.
Většina řidičů poctivě platí. „Ročně vybereme na parkovacích automatech zhruba milion osm set tisíc. Peníze využíváme na údržbu a opravy silnic,“ říká mluvčí píseckých městských služeb Lenka Gareisová.
V sousedních Strakonicích jsou zřejmě řidiči poctivější. Přestože tu mají strážníci patnáct botiček, nasadili je jen pětsetkrát. „Moc nepoctivců nenacházíme. Nevyplatí se jim to, když botička vyjde na čtyři stovky,“ myslí si Jana Janoutová z městské policie.
Ceny parkovného jsou totiž ve Strakonicích pro krátkodobé stání nízké – na zdejším náměstí je minimální sazba čtyři koruny, za první hodinu zaplatí řidič jedenáct a za každou další čtyřiatřicet korun. Naopak v Písku vychází stání na Velkém náměstí na deset korun za první půl hodinu, celá hodina pak stojí třicet korun.
Roční tržby z parkovacích automatů dělají ve Strakonicích zhruba milion a půl.