Párů, které nemohou mít děti, stále přibývá

Pořád více práce mají lékaři z Institutu asistované reprodukce, který nabízí ženám možnost uměle otěhotnět.

A není se čemu divit. „Každý sedmý pár, který se rozhodne mít děti, má problém s početím,“ říká zdejší primářka Hana Višňová.

k proces umělého oplodnění u vás probíhá?

Institut nabízí všechny metody asistované reprodukce včetně genetického vyšetření embrya a program dárcovství vajíček a spermií. Každá žena musí absolvovat soubor vstupních vyšetření . Mezi ně patří gynekologické vyšetření, ultrazvuk, musíme zjistit hormonální hladiny, rozbor krve, u mužů je důležitý spermiogram, který nám ukáže kvalitu jeho spermií. Při nich se většinou zjistí, kde je problém. Poté žena absolvuje hormonální léčbu, takzvanou stimulaci vaječníků, následně proběhne odběr vajíček v krátké celkové anestezii. Poté jsou vajíčka oplozena spermiemi manžela pod mikroskopem.

Co obnáší genetické vyšetření?

V případě, že je někdo z potencionálních rodičů nositelem nějaké dědičné choroby jsme schopni provést takzvanou preimplantační genetickou diagnostiku, což znamená genetické vyšetření embrya ještě před jeho zavedením do dělohy. Potom použijeme pouze ta zdravá. Naše klinika toto vyšetření nabízí jako jediná v Plzeňském kraji.

Umělé otěhotnění je zčásti placeno pojišťovnou. Kolik nejčastěji si musí pacientky doplácet?

V nejčastějších případech doplácí něco mezi deseti a patnácti tisíci korunami.

Jaký je ideální věk pro otěhotnění?

Biologicky je to mezi osmnácti až dvaadvaceti lety. Sociálně je to ale jinak. Podle statistických údajů mají české ženy první dítě okolo osmadvaceti let.

Jaká je vaše typická klientka?

To nejde říct. Chodí k nám ženy z celého světa a ze všech sociálních vrstev. Kvůli různým příčinám neplodnosti i různého věku.

Jaké procento vašich klientek tvoří ženy z Plzeňského kraje?

Asi polovinu.

Mohou uměle otěhotnět i ženy po čtyřicítce?

Samozřejmě můžou, ale úspěšnost je nižší než v mladších věkových skupinách. Nejstarší pacientky máme okolo věku osmačtyřicet let. Hodně záleží na celkovém zdravotním stavu ženy. Drtivá většina žen ve věku nad pětačtyřicet let, kterým se nedaří dosáhnout těhotenství, se neobejde bez darovaného vajíčka od anonymní dárkyně.

Když se dva lidi rozhodnou mít dítě a nejde jim to. Na jaké straně bývá nejčastěji chyba?

V současné době má každý sedmý pár, který se rozhodne mít děti , problém s početím. Zhruba v pětatřiceti procentech případů je příčina na straně ženy. V poslední době se zvyšuje podíl příčin ze strany muže a dnes se pohybuje okolo třiceti procent. V pětadvaceti procentech je příčina na obou stranách. V sedmi procentech se příčina nezjistí.