Patří Gott mezi čestné občany Plzně? Ano, rozhodli zastupitelé

Před deseti lety návrh zastupitelé odmítli, nyní už pro zpěváka zvedli ruku. Čestné občanství dostane Gott při listopadové návštěvě města.

Kávu si může 2. listopadu pořádně osladit Zlatý slavík a nově také čestný občan Plzně Karel Gott. Slavnému rodákovi ten den udělí primátor na plzeňské radnici nejvyšší městské ocenění. Rozhodli o tom minulý týden plzeňští zastupitelé, kteří pro návrh městské rady zvedli dostatek rukou. Hlasy, které tvrdily, že se zapletl s minulým režimem a není morální autoritou, ale pouze zdatným profesionálem, zůstaly v menšině.

„Karel Gott je nejslavnějším plzeňským rodákem. Je známý v Evropě, navíc je ambasadorem města při kandidatuře Evropské město kultury,“ obhajovala udělení ocenění náměstkyně pro kulturu Marcela Krejsová, která byla zároveň iniciátorkou tohoto kroku.

Podpis Anticharty

Známý zpěvák získal ocenění na druhý pokus, před deseti lety zastupitelům popularita pěvce nestačila. Tehdejší náměstkyně primátora Eva Maříková požadovala po kandidátovi pevnější občanské postoje, ne jen umění zpívat, proti byl i primátor Šneberger. V konfrontaci s cestovatelem Miroslavem Zikmundem se Sinatrovi Východu v roce 1999 nedařilo, čestné občanství dostal pouze světoběžník Zikmund. Letos sedmdesátiletý Gott tak dostane opožděně dárek ke kulatým narozeninám. Těšit ho může i to, že stejné ocenění nejspíš získá i morální autorita – plzeňský biskup František Radkovský.

Katolický kněz už dostal požehnání od městské rady, na listopadovém zasedání musí ještě návrh schválit zastupitelstvo. Rodák z Plzně se začal prosazovat na hudební scéně již na začátku šedesátých let minulého století, s režimem se „zapletl“ po srpnové okupaci v roce 1968. Když se vracel z Německa, slíbil loajalitu normalizačnímu vedení za možnost pokračovat v kariéře, v roce 1977 podepsal tzv. Antichartu, dokument hanobící disidentskou Chartu 77 a slibující věrnost komunistickému režimu. Nutno dodat, že dokument podepsali tehdy mnozí populární umělci, navíc Gott nikdy nezpíval politicky angažované písně ve stylu Josefa Laufera.

Vedle Havla a Hrušky

Gott se díky rozhodnutí zastupitelů stane třiadvacátou oceněnou osobností, mezi kterými nechybí bývalý disident a prezident Václav Havel, politický vězeň a tvůrce meditační zahrady Luboš Hruška, osvoboditel Plzně na konci druhé světové války generál Patton nebo zmíněný cestovatel Miroslav Zikmund. Čestné občanství se podle statutu města uděluje lidem, kteří se výraznou měrou zasloužili o rozvoj Plzně, její vzhled, propagaci nebo pověst.

Datum 2. listopad si zpěvák v Plzni jistě užije. Kromě titulu čestného občana, které převezme na radnici, dostane ocenění i od představitelů Plzeňského kraje. Hejtmanka Milada Emmerová uvede v Měšťanské besedě mistra do tzv. Dvorany slávy. Večer se pak představí nadvakrát oceněný zpěvák divákům na společném koncertě s Evou Urbanovou v hale na Slovanech.