Patřila jim titulka. Jak chutná „týden slávy“?

V uplynulém roce týdeník Sedmička „proslavil“ několik lidí, kteří se objevili na titulní straně. Jak na to vzpomínají?

Ostrostřelkyně, jezdkyně na koni a běžkařka. To jsou ženy, které se v roce 2010 mohly pyšnit vlastní titulní stranou. Jak „svůj jeden týden slávy“ prožívaly a co na to říkalo jejich okolí?

Kráska s puškou v ruce

Jako kráska, která přestřílela i chlapy z ozbrojených složek, se v Sedmičce objevila Jitka Michalová, a to 2. září. Rozhovor se točil například kolem prvního místa na mistrovství republiky ve střelbě velkorážnou puškou s optikou, se kterou na čtenáře vykukovala nejen ze sportovní rubriky, ale také z titulní strany, na které byla obklopená červenými růžemi.

„Na focení vzpomínám ráda. Byla to zábava a dost jsme se při tom nasmáli. Na můj vkus to bylo sice trochu delší, ale nakonec jsem byla celkem spokojená,“ vzpomínala Jitka Michalová, pro kterou to rozhodně nebylo první focení.

„V minulosti jsem už nějaké fotky dělala, ale tentokrát to bylo něco jiného. Objevila jsem se na titulce ve městě, ve kterém žiji delší dobu, a kde mě proto zná řada lidí, takže reakce na sebe nenechaly dlouho čekat,“ řekla s úsměvem Jitka Michalová, která by nabídku na rozhovor pro týdeník Sedmička přijala klidně znovu.

Díky chvilkové publicitě totiž lidem ve svém okolí dokázala, že nejen dobře vypadá, ale také umí něco navíc, a že místo dámských dýchánků jezdí po střelnicích, kde má skvělé výsledky.

„Zpočátku jsem si nebyla jistá, jestli je tenhle sport zrovna pro mě, ale začala jsem mít výsledky a chytlo mě to. Když vám něco jde, tak vás to baví. Navíc si u toho člověk skvěle vyčistí hlavu,“ vysvětlovala Michalová, která si zhruba před půl rokem přivezla zlatou medaili z mistrovských závodů.

„Přestřílela jsem řadu mužů, kteří z toho zrovna nebyli nadšení. Dotkla jsem se jejich ega. Našli se ale i tací, kteří mi sportovně přišli pogratulovat a mysleli to upřímně, a to mě moc potěšilo. Tenhle sport u nás moc žen nedělá. Nikdo proto nečekal, že nováček, a ještě k tomu ženská vyhraje závody,“ vzpomínala na loňské vítězství mladá ostrostřelkyně.

Stovky kilometrů v sedle

Další tváří Sedmičky se stala 7. října Tereza Kucharská, která se věnuje vytrvalostnímu jezdectví a která ročně ujede v koňském sedle stovky kilometrů. V novinách se tak mohla pochlubit například nejlepším českým výsledkem v historii mistrovství světa jezdeckého sportu.

Jejím životním koněm je arabská klisna Haydée, kterou dostala k 15. narozeninám a se kterou měla také možnost se vyfotit. „Byla mým startem do vytrvalostní kariéry. Jsme nerozlučnou dvojicí,“ rozněžnila se při rozhovoru Tereza Kucharská, podle které jsou arabští koně známí svou srdečnou povahou i schopností upnout se na jednoho člověka s naprostou důvěrou. Její klisna ji nezklamala ani během focení, které si prý docela užívala.

„Je na to zvyklá ze závodů, kde se také fotí, takže ví, jak se má postavit a že musí zkrátka chvíli vydržet. Troufnu si říct, že se jí to docela líbí, takže jsme se s fotografem i nasmáli. Bylo to fajn,“ popisovala podzimní fotografování studentka berounského gymnázia, která měla největší ohlasy právě ve škole.

„Noviny se dostaly do rukou nejen mojí rodině, ale také spolužákům a profesorům ze školy. Musím říct, že jejich reakce byly vesměs pozitivní. Většina z nich byla překvapená tím, co dělám, protože se tím moc nechlubím. Potěšilo mě to,“ přiznala Tereza Kucharská, která teď začíná znovu trénovat.

Vytrvalost je podle ní velmi náročná disciplína. Jezdci a jejich koně totiž překonávají vzdálenosti od čtyřiceti do sto šedesáti kilometrů za den. „Každých minimálně čtyřicet kilometrů musí koně absolvovat veterinární kontrolu k zajištění jejich naprosté pohody a dobrého zdravotního stavu,“ popisovala mladá závodnice, podle které může být sebemenší problém, který působí koni nepohodlí, důvodem k vyloučení dvojice ze závodu, a to i v samotném závěru.

„O umístění rozhoduje čas. Nejrychlejší dvojice, která úspěšně absolvovala všechny veterinární kontroly, vítězí,“ vysvětlila Tereza Kucharská, která se může pochlubit celou řadou úspěchů, jako je například speciální Cena kondice, která je na vybraných závodech udělovaná veterinární komisí. Cenu získá kůň, který celý závod zvládne v nejlepším zdravotním stavu.

Terezu čekají zajímavé závody i letos. Poprvé by na ně měla vyjet v dubnu. Kromě toho ale plánuje připustit i svou milovanou klisnu Haydée, která by se tak měla dočkat hříbat.

Překvapená běžkařka

Mezi posledními, kteří se blýskli na titulní straně v roce 2010, se objevila také Štěpánka Pagačová. Fotografovi pózovala na běžkařské dráze berounského golfu. Právě tam se totiž green mění v zimních měsících na ráj pro běžkaře, kteří si mohou nad Berounem zajezdit, kdy se jim zachce. Díky bohaté sněhové nadílce funguje běžkařská dráha od loňského 30. listopadu.

„Když mě oslovil fotograf týdeníku Sedmička, že si mě vyfotí, jak si užívám zimních radovánek, tak se mi pózovat příliš nechtělo, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem do toho šla. Bylo to příjemné, po chvíli jsem se uvolnila a výsledek mě příjemně překvapil,“ komentovala prosincové focení Štěpánka Pagačová, která na originální zážitek vzpomíná ráda přesto, že při něm trochu nastydla.

„Když více než půl hodiny stojíte ve sněhu, tak je to znát, ale rozhodně jsem nelitovala. Fotky se povedly a reakce mého okolí byly velmi milé,“ vyprávěla mladá běžkařka, která díky fotce na titulní straně novin obdržela dokonce pozvání na kávu.

„Musela jsem se tomu smát, ale samozřejmě mě to potěšilo. Fotografie se líbila nejen mým známým, přítelovi a rodičům, ale i lidem, které jsem třeba dlouho neviděla, a kteří mi proto neváhali zavolat nebo napsat zprávu. Zvedla jsem telefon a tam se ozval například dávný kamarád s tím, že mě viděl v Sedmičce a jak se vůbec mám. To bylo opravdu milé,“ dodala Štěpánka Pagačová, které by prý nevadilo, kdyby si focení někdy zopakovala.