Peníze pryč, chata pryč, sny pryč. Jak jsme mohli být tak blbí?

Mnoho klientů frýdecko-místecké realitní kanceláře FM Reality hořce lituje, že o tuto firmu zavadili.

Někteří klienti realitního makléře Romana Červíka z frýdecko-místecké kanceláře FM Reality přišli o peníze, jiní
o byty, někteří o oboje, bydlí v podnájmech či u příbuzných. U ostravského krajského soudu, jenž rozkrývá škody, které Červík napáchal, se odehrávají i srdceryvné scény.
„Byla tady mladá matka dvou dětí a plakala. S mužem si vzali úvěr v bance, aby si koupili byt. Teď nemají byt a úvěr musejí splácet,“ líčil soudce Pavel Suchánek.
Tento případ stručně vylíčil i mladé ženě, která se jako svědkyně obhajoby hrdě hlásila k tomu, že je už dva roky Červíkovou přítelkyní. „O jeho podnikání jsem se vůbec nezajímala. Nevím nic o jeho finanční
situaci,“ tvrdila u soudu žena, která po promoci na farmaceutické fakultě pracuje v lékárně ve Frýdku-Místku. Připustila, že měl několik drahých aut. „Jezdil ve ferrari a v BMW. Já ale ferrari neuznávám, tak jsem s ním jezdila jen v tom BMW. Vozil mne do školy na Slovensko,“ líčila atraktivní blondýna, která přišla soudu říci především to, že jejich luxusní dovolenou v Dominikánské republice nezaplatili podvedení klienti, ale její rodiče.

Smutné léto
Léto je pro podvedeného důchodce z Ostravy zvláště bolestné období. Deset let před důchodem si s manželkou koupili chatu v Ostravici. Kompletně ji opravili, dali do toho mnoho práce i peněz. Bývali tam celé léto, bylo to také místo, kde se setkávala rodina, kde byli s vnoučaty. Teď muž sedí v dusném bytě a lituje, že naletěl firmě FM Reality. Přišel o chatu a také dohromady téměř o jeden a čtvrt milionu korun.
Manželka mu zemřela. Když potkal novou životní družku, přišel na nápad, že prodá chatu a velký byt v centru Ostravy a koupí si dům v podhůří Beskyd. A začne nový život. „Jednou, v létě 2008, jsem viděl, jak Ostravicí projíždí auto s logem firmy FM Reality,“ vypráví muž, kterému redakce slíbila, že nezveřejní jeho
jméno. S družkou pak zašli do frýdecko-místecké kanceláře této firmy a začali jednat o prodeji bytu i chaty a koupi domu. Brzy si vyhlédli rodinný dům v Pržně.
„Byl to krásný dům za tři miliony a sto tisíc. Zahrada tam ještě nebyla, tak jsme se těšili, že si ji vybudujeme podle našeho vkusu. Také jsme plánovali, že tam otevřeme večerku, protože v okolí není
žádný obchod,“ vypráví muž. Podepisovali smlouvy, platili. Dokonce se přestěhovali do domu v Pržně, o
kterém si mysleli, že je už jejich. „Kompletně jsme vystěhovali byt i chatu. Ještě jsme vykopávali stromky, které jsme chtěli přesadit do Pržna,“ říká muž. Zjistili však, že v katastru nemovitostí není vymazané zástavní právo na tento dům a že manželé, kteří dům prodávali, nedostali peníze. Za měsíc se museli stěhovat pryč. Chata už byla prodaná za milion a téměř sto tisíc. „Majitelé domu na nás ještě zavolali policajty, že obýváme dům neoprávněně. Naštěstí nám zůstal byt. Nebyli jsme schopní zase balit naše věci. Najali jsme firmu, která to udělala za nás,“ vypráví podvedený klient realitní kanceláře. Na chatě nebo u sousedů nechali spoustu věcí, které neměli kam dát. Třeba bazén, houpačky, zahradní nábytek.
„Nikdy jsem nebyl tak blbý. Pracoval jsem s investicemi, rukama mi procházely stovky milionů, nikdy mi nikde nic nechybělo. Až teď se cítím jako blbec,“ říká muž. Když nemohli dostat své peníze zpátky, obrátili se dokonce na vymahačskou firmu. „Vymohli dvě stě padesát tisíc, polovina byla jejich odměna. Červík měl strach. Dali mu půl hodiny na to, aby nám přivezl peníze. Předtím za námi přijel a podstrčil k podpisu nevyplněné doklady, podle kterých jsme dostali ještě více, než jsme ztratili. Byl asi ve stresu,“ vypráví důchodce.

Dědictví v prachu
Pavlína Weszterová bydlí se svou sedmdesátiletou matkou. Když zdědila několik set tisíc, rozhodly se, že peníze dají do nového dvoupokojového bytu. Přes internet našly vhodný byt v Čapkově ulici za dobrou
cenu. Byl v nabídce realitní kanceláře FM Reality, a proto s ní začaly jednat. „Zaplatily jsme zálohu i zbytek
ceny bytu. Pak jsme se ale dozvěděly, že majitelka bytu, který jsme chtěly koupit, peníze nedostala,“ vypráví Pavlína Weszterová. A nastalo to, co zažili mnozí klienti Červíkovy realitní firmy. „Nebral telefony. Jeho sekretářka tvrdila, že je mimo republiku, přitom jsme ho viděly ve městě,“ líčí Weszterová.
Daly výpověď z nájemního bytu, ale nato se dozvěděly, že Červíka, se kterým jednaly, sleduje kriminální policie. Včas výpověď zrušily, jinak by neměly kde bydlet. „Když jsem pohrozila trestním stíháním a obrátila se na místní noviny, Červík vyhrožoval, že jestli mu budu dělat problémy, byt ani peníze neuvidím,“ říká Weszterová.
Patří ke třem z téměř třiceti klientů, jejichž nároky Červík uznává. Ona a další dva manželské páry podali občanskoprávní žalobu na vrácení peněz. Uspěli. „Jestli někdy ty peníze uvidíme, nevíme. Červík s námi
ale podepsal mimosoudní dohodu, že nám vrátí našich 790 tisíc do ledna 2011. Upustily jsme od úroků,“ líčí Weszterová. U soudu se jí Červík omlouval a slíbil, že dá „věci“ do pořádku. Sedmička oslovila řadu lidí, kteří doplatili na to, že věřili firmě FM Reality. Většinou se o tom nechtěli bavit. „Máme toho dost. Stejně nám nikdo nepomůže,“ říkají.